НАТО ПОЗИВА КИНУ: Придружите се споразуму о ограничењу ширења атомског оружја

Д. Д. С.

07. 09. 2021. у 14:55

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је Кину да се придружи међународним напорима за ограничавање ширења нуклеарног оружја.

НАТО ПОЗИВА КИНУ: Придружите се споразуму о ограничењу ширења атомског оружја

Фото: Yves Herman, Pool via AP

НАТО је забринут да Пекинг убрзано развија ракете способне да носе атомске бојеве главе, па је на годишњој конференцији Алијансе о контроли наоружања Столтенберг рекао да у будућим разговорима о ограничењу ракета мора бити укључено више земаља, не само Русија.

- Као глобална сила, Кина има глобалне одговорности у контроли наоружања. И Пекингу би, такође, користила узајамна бројчана ограничења, повећана транспарентност и већа предвидљивост. Кина гради велики број ракетних силоса, што може значајно повећати њене нуклеарне способности. Све се то дешава без икаквих ограничења и уз потпуни недостатак транспарентности - казао је Столтенберг

Столтенберг је поздравио споразум између САД и Русије о продужењу за пет година новог споразума СТАРТ, којим се ограничава њихово стратешко нуклеарно оружје и додао да би требало додати још оружја споразуму, укључујући нове технологије, као што је вештачка интелигенција.

БОНУС ВИДЕО:

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(МАПА) ОФАНЗИВА У ДОНБАСУ НЕ СТАЈЕ: Крваве борбе код Авдејевке, припрема се котао за трупе у Северодоњецку