БИТКОИН ЗВАНИЧНА ВАЛУТА: Салвадор - прва земља која је увела ново законско средство плаћања

Д. Д. С.

07. 09. 2021. у 14:57

САЛВАДОР је постао прва земља у свету у којој се биткоин користи као званична валута. Светски медији оцењују да би то могло да утиче на положај криптовалута у глобалном финансијском систему.

БИТКОИН ЗВАНИЧНА ВАЛУТА: Салвадор - прва земља која је увела ново законско средство плаћања

Фото: Depositphotos

Пркосећи упозорењима великих економија и финансијских регулатора, али и неслагању већине становништва те централноамеричке државе, Салвадор је усвојио биткоин као законско средство плаћања.

План је коришћење вулканске геотермалне енергије за напајање "рударења" дигиталне валуте, пише лондонски "Тајмс". Биткоин, уз амерички долар, који је у Салвадору усвојен 2001. и који ће се и даље користити као "референтна валута", постаје званична валута најмање државе Централне Америке и према закону мора да се прихвати као плаћање када се понуди, осим ако добављачи или примаоци немају технологију за обављање трансакција.

Влада је формирала фонд од 150 милиона долара у Развојној банци Салвадора, који ће се користи за претварање биткоина у америчку валуту. Међутим, додаје "Тајмс", 70 одсто становништва не користи банке. Такође, за коришћење биткоина неопходан је приступ интернету, а само 45 одсто земље је умрежено. Салвадорски председник Најиб Букеле обећао је изградњу инфраструктуре која ће руралном становништву омогућити повезивање с интернетом.

БОНУС ВИДЕО:

Фејсбук забранио ширење "највеће теорије завере на свету"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБУСТАВЉЕНА ИСПОРУКА РУСКОГ ГАСА У ФИНСКУ: Вентили заврнути јутрос у 7 часова по локалном времену