ФСБ РУСИЈЕ: Украјинска обавештајна служба организовала експлозију на кримском гасоводу

Новости онлајн

07. 09. 2021. у 09:48

УКРАЈИНСКА обавештајна служба организовала је саботажу на гасоводу на Криму која се догодила 23. августа ове године, саопштила је прес-служба Федералне службе безбедности Русије.

ФСБ РУСИЈЕ: Украјинска обавештајна служба организовала експлозију на кримском гасоводу

Фото: Депоситпхотос

- Утврђено је да је саботажу организовала територијална јединица Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине у граду Херсону – такозвана оперативна служба „Таврија” уз учешће „Меџлис кримско-татарског народа” (екстремистичка организација забрањена у Русији) - наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, 4. септембра ове године припадници ФСБ Русије ухапсили су становнике Крима – посредника, заменика председника „Меџлиса“ Наримана Џелалова и директне извршиоце саботаже Аса и Азиза Ахметова.

Додаје се да су по налогу једног од лидера забрањене организације „Меџлис“ у јуну извршиоци путовали у Украјину где су их обучавали за рад са експлозивима. Украјинска војна обавештајна служба обећала им је око 2.000 долара за обављену саботажу. Експлозив је у јуну достављен на Крим.

Раније је прес-служба Министарства унутрашњих послова на Криму саопштила да су непознате особе 23. августа оштетиле гасовод у брдском делу региона, одакле се снабдевају села Перевално, као и војна јединица. Штета је поправљена и гасовод је поново почео са радом наредног дана. Јуче је суд ухапсио четворо осумњичених за саботажу на гасоводу.

Бонус видео: Ко је тровао највећег Путиновог противника?

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)