"ОСЕЋАЛА САМ СЕ ГРОЗНО": Погледајте како под талибанима изгледа настава на факултетима (ФОТО)

Novosti online

06. 09. 2021. у 22:18

СТУДЕНТКИЊЕ и студенти су се по први пут откако су талибани преузели власт у Авганистану вратили на наставу. Како јавља Ројтерс, на неким факултетима студенткиње и студенти одвојени су параванима који се налазе на средини учионице.

ОСЕЋАЛА САМ СЕ ГРОЗНО: Погледајте како под талибанима изгледа настава на факултетима (ФОТО)

Фото: Принтскрин/Твитер/wojciechce

Кад су талибани од 1996.до 2001. године владали Авганистаном, девојчицама је било забрањено да се школују, а женама да студирају и раде.

Сада, када су због повлачења западних снага муњевито освојили целу земљу, међународна заједница од талибана тражи да поштују женска права. 

Иако талибани од преузимања власти тврде да ће поштовати права жена, при чему наглашавају да то мора бити у складу са шеријатским правом, и даље је нејасно како ће то изгледати у пракси.

Професори и студенти на универзитетима у три највећа авганистанска града - Кабулу, Кандахару и Херату - рекли су за Ројтерс да талибани одвајају студенткиње, односно да их подучавају одвојено или им је забрањен приступ деловима факултета.

- Постављање паравана између нас и студената није прихватљиво - рекла је за Ројтерс Ањила, 21-годишња студенткиња која се вратила на предавања на Универзитету у Кабулу и затекла учионице подељене на пола.

- Осећала сам се грозно кад сам дошла на наставу... полако се враћамо у време од пре 20 година - додала је.

БОНУС ВИДЕО - УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО: Талибани снимили како ликвидирају шефа полиције

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)