ЛЕГИОНАР ИЗВЕО ПУЧ? Оружани сукоб у Гвинеји, нејасно да ли је дошло до промене у државном врху

И. С.

07. 09. 2021. у 07:11

ГВИНЕЈА се јуче нашла у некој врсти информативног вакуума.

ЛЕГИОНАР ИЗВЕО ПУЧ? Оружани сукоб у Гвинеји, нејасно да ли је дошло до промене у државном врху

Фото Танјуг/АП

Док једни тврде да је жестока, вишечасовна размена ватре у близини председничке палате у Конакрију окончана доласком војне хунте на власт, Министарство одбране истиче да је покушај побуне угушен.

- Председничка стража, подржана одбрамбеним и безбедносним снагама, обуздала је претњу и одбила напад - наводи се у саопштењу и додаје да се безбедносним операцијама наставља успостављање реда и мира.

Други извори, међутим, тврде да је председник државе Алфу Кондеа ухапшен, али да није повређен, а омогућен му је приступ лекарима и загарантована безбедност. Неколико извора је навело да иза немира стоји елитна јединица националне војске коју води бивши француски легионар Мамади Думбуја.

Фото Танјуг/АП

УН, Афричка унија и САД осудиле су државни удар који је извела војска у Гвинеји и затражиле хитно ослобађање председника Кондеа.

Војници који су извели побуну у главном граду Гвинеје изјавили су, у кратком обраћању на државној телевизији, да су поништили Устав и распустили владу у тој западноафричкој држави. Неименовани војник, огрнут државном заставом Гвинеје и окружен још осморицом наоружаних војника, рекао је, у преносу, да планирају формирање прелазне владе, а да ће касније изнети друге детаље.

Регионални гувернери замењени су, наводно, војним командантима, а одлазећи министри и шефови институција позвани су јуче ујутру у парламент.

Фото: Твитер

Председник Гвинеје Алфу Кондеа

Трзавице око преузимања власти у Гвинеји, земљи са највећим светским резервама боксита, повећале су цене алуминијума због страха од његове несташице на тржишту.

Упркос полицијском часу, који је трајао током ноћи, седиште председничке гарде Кондеа је опљачкано. Неки људи су виђени како одатле беже носећи у рукама вреће пиринча, конзерве уља, клима-уређаје и душеке.

Саобраћај у земљи је обновљен, а неке продавнице су поново отворене око главног округа Калум у Конакрију, који је у недељу током целог дана био поприште пуцњаве, док су се специјалне снаге бориле са војницима лојалним Кондеу.

 

ГРАНИЦЕ ОТВОРЕНЕ

ЗВАНИЧНИЦИМА гвинејске владе забрањен је излазак из земље, рекао је јуче пуковник Мамади Думбуја. Додао је да ће сви морати да врате своја службена возила и потврдио да су копнене и ваздушне границе поново отворене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему