ПУТИНОВ ПЛАН УЗНЕМИРИО ТОКИО: "Сматрамо да су такве изјаве за жаљење!"

Новости онлајн

06. 09. 2021. у 08:32

ЈАПАНСКА влада сматра да је посебан порески режим, који је планирано да се уведе на Курилским острвима, у супротности са ставом Токија о тим територијама, изјавио је генерални секретар владе Кацунобу Като.

ПУТИНОВ ПЛАН УЗНЕМИРИО ТОКИО: Сматрамо да су такве изјаве за жаљење!

Фото: ЕПА

- То је у супротности са ставом наше земље о четири северна острва, као и са суштином разговора о заједничкој јапанско-руској економској активности, који су до сада вођени на основу договора на највишем нивоу. Сматрамо да су такве изјаве за жаљење. Упутили смо протестну ноту руској страни 3. септембра, напомињући да тај режим противречи нашој позицији. Такође смо саопштили да заједничке економске активности треба спроводити не доводећи у питање наш правни положај -  рекао је он на конференцији за новинаре у Токију.

Като је такође нагласио да је Токио и даље спреман да настави да разговара о заједничким економским активностима са Москвом у јужном делу Курилских острва, под условом да то није у супротности са правним ставом Јапана.

Раније је председник Русије Владимир Путин најавио формирање „специјалног пореског режима без преседана“ који ће уживати пословни кругови на Курилским острвима.

Подсетимо, Москва и Токио од Другог светског рата немају мировни споразум јер Јапан поставља као услов за то враћање острва на које претендује — Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи.

Став Москве је да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не може бити доведен у питање.

Бонус видео:

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕС У СЛОВЕНИЈИ: Епицентар на 27 километара од Љубљане