НОЋЕЊЕ КОД ПРИНЦА ЗА "ШЕСТ ЦИФАРА": Најближи Чарлсов помоћник изненада поднео оставку

Д. САВИЋ

06. 09. 2021. у 19:04

НАЈБЛИЖИ помоћник британског принца од Велса поднео је оставку после открића да је понудио помоћ у обезбеђивању пасоша и витешког статуса за саудијског бизнисмена Мареја Мубарака бин Махфуза.

НОЋЕЊЕ КОД ПРИНЦА  ЗА ШЕСТ ЦИФАРА: Најближи Чарлсов помоћник изненада поднео оставку

ИЗНЕНАЂЕН Принц Чарлс, Фото АП

Оставка је уследила пошто су "Сандеј тајмс" и недељник "Мејл" објавили детаље писама упућених Мајклу Фосету, извршном директору Принчеве фондације, где он изражава спремност добротворне организације да искористи свој утицај у корист Саудијца који се обогатио хотелијерством и другим делатностима.

Откриће је коинцидирало са најавом председника САД Џозефа Бајдена о скидању ознаке тајности са докумената ФБИА о терористичким нападима на САД 2001. године, где се, наводно, открива повезаност саудијске владе са терористима одговорним за ударе на Њујорк и Вашингтон. Британски листови, с друге стране, сада наводе да су још 2011. године сарадници саудијског бизнисмена из имућне породице контактирали са људима блиским принцу Чарлсу у вези са могућношћу остваривања почасти за Махфуза на Острву.

ПРИНЦЕЗА ШАРЛЕН НАПУШТА АЛБЕРА?

ДА ли су принцеза Шарлен од Монака и суверен Албер (на слици лево) пред разлазом? О томе се шушка око државице на стени, док двоје супружника већ шест месеци живе одвојено. На то се надовезало и компликовано оториноларинголошко обољење принцезе због чега је завршила у болници. Једно од објашњења за толику одвојеност, које с друге стране ставља до знања да је с кнежевским паром све у реду, управо је и немогућност Шарлен да допутује из Јужне Африке авионом у таквом стању.

Сазнало се тако да се принцеза Шарлен (43) средином протекле седмице срушила у свом павиљону у Дурбану и да је хитно превезена у болницу "Нектар Алберлито" у провинцији Квазулу Натал. Позлило јој је управо због обољења које лечи већ дуже време, од маја, а њено стање се тренутно оцењује као стабилно.

Фото Фејсбук

Смештена је под псеудонимом, а болницу је напустила у петак ујутро. Претходно, Шарлен од Монака је у Јужној Африци била у болници средином августа због операције везане за инфекцију уха, грла и носа, која је трајала четири сата, под тоталном анестезијом. Том приликом, уз принцезу су били муж Албер и њихово двоје деце близанци Жак и Габријела (6). То је требало да буде потврда да нема ни говора о наводном разводу.

Принцеза је Кнежевину напустила још пре шест месеци и никако да се врати из Јужне Африке. Децу је оставила с оцем, а гласине говоре да више није могла да трпи открића о његовој ванбрачној деци. Ипак, сама је најавила да би могла да се врати "крајем октобра". Г. ЧВОРОВИЋ

"Сандеј тајмс" прецизира да је Махфуз донирао више од два милиона долара краљевским добротворним организацијама које су помогле у финансирању реновирања резиденција где Чарлс борави. Фосет је 2017. године писао једном од Махфузових помоћника, захваљујући бизнисмену на "садашњој и недавној великодушности", пошто је донирао готовину за помоћ у реновирању краљевске виле у Шкотској.

- Драго ми је што вам у поверењу могу потврдити да смо вољни и срећни да подржимо и допринесемо пријави за држављанство. Могу да потврдим и да смо спремни да аплицирамо за више почасти његове екселенције са почасног команданта Британског царства на витешког команданта Британског царства, у складу са Одбором за почасти њеног величанства - објавестио је, како се наводи, Фосет саудијског богаташа.

"ТРГОВАЦ" Мајкл Фосет, Фото АП

Ова добротворна организација је у саопштењу навела да се Фосет понудио да привремено одступи како би се могла покренути истрага.

С друге стране, Махфуз негира било какву кривицу.

Портпарол овог бизнисмена рекао је за "Мејл" да "није имао личну или директну комуникацију да захтева, утиче или се договара о држављанству или витештву са Фосетом или било ким у вези са принцом од Велса или Принчевом фондацијом".

Додао је да је, иако је Махфуз изразио интерес за подношење захтева за држављанство, касније одлучио да са тим не настави.

Ово откриће недељник "Мејл" објављује пошто је протеклог викенда тврдио да су богатим клијентима нуђене вечере са принцом Чарлсом и ноћење у краљевској вили у Шкотској у замену за шестоцифрени износ донаторских фунти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)