НОВА ПРАВИЛА ЗА СТУДЕНТКИЊЕ: Талибани објавили кодекс облачења на факултетима

Novosti online

05. 09. 2021. у 18:01

АВГАНИСТАНСКЕ студенткиње мораће да облаче црне абаје (хаљине) с никабом који им прекрива лице, а наставу ће похађати у учионицама намењеним само девојкама у складу с уредбом коју је издао нови талибански режим уочи поновног отварања приватних факултета у земљи.

НОВА ПРАВИЛА ЗА СТУДЕНТКИЊЕ: Талибани објавили кодекс облачења на факултетима

Фото:Танјуг/АП Пхото

Студенткиње које похађају наставу  морају да наспусте предавања пет минута пре мушких колегаи сачекају у чекаоници да док они не напусте своја предавања, стоји у уредби објављеној јуче.

Факултет ће морати да пронађе професорке које ће да подучавају студенткиње или старије мушке професоре, чија су морална начела проверена, стоји даље у уредби.

Када су талибани на власт дошли први пут, између 1996. и 2001. године, студирање је било забрањено готово свим девојкама. Било је обвезно ношење бурке, која је у потпуности прекривала главу, лице и тело, а мрежицом су биле прекривене женине очи.

Абаја, коју ће морати носити студенткиње приватних факултета широка је и дугачка хаљина која прекрива тело. Никаб прекрива лице, а очи оставља откривенима.

Међународна заједница најнестрпљивије је ишчекивала реакцију талибана када су у питању права жена. Становницима Авганистана је, као и међународној заједници још увек у живом сећању бруталност исламистичког покрета који од свог повратка на власт настоји показати умереније лице.

Када су у питању одвојена предавања за девојке и за младиће, "биће компликовано да се то у пракси реализује".

- Наиме, ми немамо ни довољно професорки нити довољно предаваоница да бисмо раздвојили девојке од младића - каже АФП-у један факултетски професор који је хтео да остане анониман. Ипак додаје да је "чињеница да девојкама допуштају похађање наставе и одлазак на предавања на факултет сама по себи прилично значајна и позитивна".

Прије повратка талибана на власт авганистанске су могле похађати наставу у мешовитим разредима и присуствовати предавањима која су водили професори.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: БЕБУ ПРЕБАЦУЈУ ПРЕКО ЖИЧАНЕ ОГРАДЕ: Снимак настао на аеродрому у Кабулу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)