МОГЛИ СТЕ ДА НАС ПОЗОВЕТЕ: НАТО се обратио Русији и Белорусији поводом великих војних вежби са 200.000 војника

Новости онлајн

03. 09. 2021. у 22:22

НАТО, у светлу предстојећих војних вежби „Запад 2021“, позива Русију и Белорусију да делују предвидљиво, како би се смањио ризик од инцидената на границама Алијансе, рекла је Спутњику портпаролка блока Оана Лунгеску.

МОГЛИ СТЕ ДА НАС ПОЗОВЕТЕ: НАТО се обратио Русији и Белорусији поводом великих војних вежби са 200.000 војника

Фото: Принтсцреен/ТВ Звезда

-Све земље имају право да обучавају своје оружане снаге, али је такође неопходно поштовати обавезе транспарентности... Позивамо Русију и Белорусију да делују предвидљиво и транспарентно у складу са међународним обавезама. То је посебно важно како би се смањио ризик и како би се избегли било какви инциденти и несрећни случајеви у ситуацији када се дуж наших граница повећава војна активност, изјавила је Луганеску.

Такође се пожалила да НАТО није добио позив да пошаље посматраче на вежбе „Запад 2021“.

-Размере претходних сличних војних вежби значајно су премашиле најављиване, констатовала је Луганеску, подсетивши да је према Бечком документу ОЕБС-а присуство посматрача обавезно за маневре у којима учествује преко 13.000 људи.

Фото: Принтсцреен

Велике стратешке војне вежбе „Запад 2021“ одржаће се од 10. до 16. септембра на девет полигона у Русији и пет у Белорусији. У вежбама ће учествовати око 200.000 људи, преко 80 авиона и хеликоптера, до 760 јединица војне технике, као и до 15 бродова.

Скоро 13.000 људи, преко 30 авиона и хеликоптера, до 350 јединица војне технике биће укључени у вежбе у Белорусији. Како је најављивано, поред Руса у вежбама ће учествовати снаге из девет земаља – Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Монголије, Србије, Таџикистана и Шри Ланке.

Фото: Танјуг/АП

Посматрачи ће бити представници војске Вијетнама, Кине, Мијанмара, Пакистана и Узбекистана.

Подсетимо, последњих година Москва указује на невиђену активност НАТО-а код својих западних граница и више пута је изражавања забринутост због повећања снага Алијансе у Европи. Званична Москва је више пута саопштавала да Русија ни за кога не представља претњу.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)