НЕМАЧКА БИ ЕВРОПСКУ ВОЈСКУ: ЕУ да формира војну јединицу за хитно реаговање од 20.000 људи

Танјуг

03. 09. 2021. у 00:49

НЕМАЧКА је данас, на састанку министара одбране ЕУ у Словенији, позвала Европску унију да формира коалицију унутар европског блока, која би брзо могла да пошаље војну јединицу за хитно реаговање у кризним ситуацијама.

НЕМАЧКА БИ ЕВРОПСКУ ВОЈСКУ: ЕУ да формира војну јединицу за хитно реаговање од 20.000 људи

Фото: Танјуг/АП

Покушаји ЕУ да створи тим за хитно реаговање заустављани су пре више од десет година, иако је план направљен 2007, када је створена јединица од 1.500 војника која никада није коришћена због несугласица око финансирања и различитих спољнополитичких становишта, пренео је Ројтерс.

Међутим, додаје британска новинска агенција, повлачење америчких снага из Авганистана сада је поново покренуло ово питање.

-Понекад догађаји катализују историју, стварају прекретницу, и ја мислим да је Авганистан један од таквих случајева - рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ у Словенији, додајући да се нада конкретном плану у октобру или новембру.

Немачки војници / Фото ЕПА

Борељ је позвао ЕУ да створи одред за брзо размештање "снага за први улазак", који би био састављен од 5.000 војника, чиме би се смањила зависност ЕУ од САД.

Упитан да прокоментарише позив Немачке, портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс је рекао да је "јача, способнија Европа у обостраном интересу" и да Вашингтон снажно подржава појачану кооперацију између ЕУ и НАТО савеза, који предводи САД.

Министар одбране Словеније Матеј Тонин је рекао да би одред за хитне реакције могао да укључи од 5.000 до 20.000 људи, али да њихово распоређивање зависи од удружене, јавне одлуке 27 земаља ЕУ.

-Уколико причамо о европским војним снагама, проблем је консензус, па те трупе скоро никада нису активиране. Можда је решење да измислимо механизам где ће бити довољна проста већина за активацију, као и да омогућимо да могу да (у акцију) иду они који то желе - рекао је Тонин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)