ХАОС НА ГРАНИЦИ БЕЛОРУСИЈЕ И ПОЉСКЕ: Уведено ванредно стање у два региона

Новости онлајн

02. 09. 2021. у 19:39

АНДЖЕЈ Дуда увео је ванредно стање у два региона која се граниче са Белорусијом, након захтева владе због прилива илегалних миграната из Белорусије.

ХАОС НА ГРАНИЦИ БЕЛОРУСИЈЕ И ПОЉСКЕ: Уведено ванредно стање у два региона

Фото: ЕПА

Пољски председник Анџеј Дуда одлучио је да уведе ванредно стање у деловима Подласког и Лубелског војводства у трајању од 30 дана, рекао је његов портпарол Блажеј Спихалски, јавља јавни сервис ТВП.

Ова одлука, између осталог, подразумева забрану окупљања људи и обавезу ношења личне карте.

Одлука о увођењу ванредног стања донета је, преноси пољски јавни сервис, због претње за безбедност грађана и јавног реда, а у вези са ситуацијом на граници са Белорусијом.

Влада Пољске у уторак је званично тражила од председника да уведе ванредно стање због појачаног прилива илегалних имиграната из Белорусије, оптужујући ту земљу да користи мигранте као део "хибридног рата" против Европске уније.

Из Брисела поручују да белоруски председник Александар Лукашенко користи мигранте из земаља попут Ирака и Авганистана како би извршио притисак на блок због санкција које је Унија увела Белорусији, преноси Ројтерс.

Група странаца, више од три недеље кампује у Белорусији, непосредно уз границу са Пољском. Гранична стража, уз подршку полиције и војске, спречава улазак илегалних миграната, наводи ТВП.

Пољска је на границу са Белорусијом послала трупе и подигла жичану ограду.

Бонус видео: Ко је тровао највећег Путиновог противника?

 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)