РУСКИ ПОДВОДНИ ДРОНОВИ: Ноћна мора за НАТО подморнице

Novosti online

31. 08. 2021. у 20:11

ПОДВОДНИ дронови за трагање и праћење подморница већ су направљени и тренутно се тестирају у Русији, саопштио је Спутњику представник Централног конструкторског бироа морске технике "Рубин".

РУСКИ ПОДВОДНИ ДРОНОВИ: Ноћна мора за НАТО подморнице

Фото принтскрин Youtube/news24 plus

-Роботи, за разлику од класичних подморница, могу користити и отворене методе за тражење непријатеља, на пример активну хидроакустику. Уништавање апарата због његових малих габарита и маневарских способности, не само да је отежано, већ и економски неисплативо. Друга опција – прављење веома великих апарата, депласмана од десет тона, који имају велике залихе енергије и сложена средства откривања. Такви апарати се већ праве и тестирају, рекао је представник "Рубина".

Он је нагласио да, са тачке гледишта борбе под водом, најпривлачнији задатак за роботизоване подводне апарате – трагање и праћење подморница противника.

На прошлом форуму "Армија 2021" Конструкторски биро "Рубин" је представио неколико нових подводних апарата за цивилну намену, између осталог, "Амулет-2", веома мале класе. Он је предвиђен за трагање, истраживање и осматрање при поринућу до 70 метара.

Поред тога, на штанду "Рубина" био је представљен и атомски роботизовани подводни апарат "Витјаз-Д" који се први у свету поринуо на дно Марианске падине (11.022 метара).

Конструкторски биро "Рубин" је специјализован за пројектовање подморница и беспилотних подводних апарата. Тренутно се у Ратној морнарици Русије налази неколико типова подморница које је пројектовао "Рубин", између осталог, стратешке атомске класе "Бореј" и конвенционалне класе "Варшавјанка".

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - РАТНЕ ИГРЕ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА: Хиљаду руских, узбекистанских и таџихистанских војника у акцији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)