НОВА МУТАЦИЈА ВИРУСА КОРОНА? У току су испитивања новог соја у Јужној Африци

Танјуг

31. 08. 2021. у 11:30

ИСТРАЖИВАЧИ који прате нове мутације корона вируса открили су нову и потенцијално забрињавајућу варијанту, која носи многе исте карактеристике као и други сојеви, укључујући алфу, бету и гаму.

НОВА МУТАЦИЈА ВИРУСА КОРОНА? У току су испитивања новог соја у Јужној Африци

Фото АП

Варијанта коју проучавају, названа Ц.1.2, појавила се широм Јужне Африке, као и у седам других земаља Африке, Азије и Пацифика, и за сада нису сигурни да ли је заразнија или отпорна на имунитет стечен вакцинацијом или претходном заразом, преноси ЦНН.

“Више мутација не значи увек и већу опасност , неке мутације могу ослабити вирус, а комбинација промена утиче на то да ли вирус постаје ефикаснији, пошто једна додатна мутација може да поништити ефекте друге и то је оно што наш тим тренутно истражује”, наводи вирусолог Пени Мур са Националног института за заразне болести Јужне Африке.

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да је прерано да ову мутацију вируса означи као варијанту од интереса или варијанту за забринутост, па она још увек нема ознаку грчког алфабета.

Водећи експерт СЗО за ковид-19 Марија ван Керков, приметила је да је за сада откривено да је веома мали број људи, око 100, код којих је дијагностикован корона вирус заражено варијантом Ц.1.2. и да ће СЗО саопштити ако се то промени, а да је делта сој и даље доминантан.

СЗО је тренутно означила четири забрињавајуће варијанте, које се лакше преносе, утичу на тежину болести или другачије реагују на тестове, вакцине или протоколе лечења: Алфа или Б.1.1.7; Бета или Б.1.351; Гама или П.1; и Делта или Б.1.617.2, ,а неке, као што су Алфа и Делта, брзо су се прошириле и постале доминантне варијанте у већем делу света.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)