"КРИМСКА ПЛАТФОРМА“ ЈЕ РУСОФОБИЧНА АКЦИЈА: Лавров - „Таквим појавама удовољавају и власт у Кијеву и западни лидери“

Новости онлајн

24. 08. 2021. у 15:20

САМИТ „Кримска платформа“ који је одржан у Украјини представља русофобичну акцију; након његовог одржавања у Украјини ће се вештачки подржавати радикално расположење, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

КРИМСКА ПЛАТФОРМА“ ЈЕ РУСОФОБИЧНА АКЦИЈА: Лавров - „Таквим појавама удовољавају и власт у Кијеву и западни лидери“

Фото: Танјуг/Ukrainian Presidential Preš Office via AP

- Наравно, ово је русофобична акција, вештачки створена и они ће покушавати да вештачки одржавају ово расположење како би подилазили ултрарадикалним неонацистичким појавама у савременој Украјини - рекао је Лавров.

Он је додао да овим појавама удовољавају и власт у Кијеву и западни лидери.

Према његовим речима, форум „Кримске платформе“, који су иницирале кијевске власти, резултат је погрешно схваћене солидарности чланица Европске уније и НАТО-а и нема никакве перспективе.

- Желим да кажем да знамо за методе које се користе како би се савезници принудили да се придружују таквим бесмисленим акцијама, па нас не чуди што је тако лажно схваћена солидарност чланица ЕУ и чланица НАТО-а представљала основу за овај апсолутно празан подухват који нема никакве изгледе - истакао је министар.

Самит „Кримска платформа“ који је иницирала Украјина одржан је у Кијеву 23. августа. На њему се расправљало о „враћању“ контроле над Кримом. На састанку је учествовало више од 40 земаља и међународних организација. Председник Украјине Владимир Зеленски назвао је почетак самита успешним и рекао да је на „Кримској платформи“ створена „моћна међународна коалиција за ослобађање Крима од окупације Русије“.

Крим је постао руски регион након референдума у ​​марту 2014. године. Украјина и даље Крим сматра својом привремено окупираном територијом. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)