ОПАСНОСТ ОД КАТАСТРОФА 20 ОДСТО ВЕЋА: Научници сматрају да су климатске промене увећале могућност за непогоде и поплаве

Танјуг

24. 08. 2021. у 09:37

КЛИМАТСКЕ промене су најмање за 20 одсто увећале шансу да дође до екстремних падавина какве су прошлог месеца изазвале смртоносне бујице кроз делове Немачке и Белгије, сматрају научници.

ОПАСНОСТ ОД КАТАСТРОФА 20 ОДСТО ВЕЋА: Научници сматрају да су климатске промене увећале могућност за непогоде и поплаве

Фото: Танјуг АП

Падавине сада могу бити и 19 одсто интензивније у тим областима, него што би то био случај да глобалне атмосферске температуре нису порасле за 1,2 степена Целзијуса изнад прединдустријских температура - налаз је студије групе научника светске мреже о временским приликама (World Weather Attribution - WWA), преноси Ројтерс.

- Ово ћемо дефинитивно имати више у условима глобалног загревања - саопштила је једна од вођа пројекта Фридерике Ото, климатолог са Универзитета у Оксфорду.

С обзиром на то да екстремни временски догађаји доминирају у вестима последњих неколико година, научници су под све већим притиском да тачно одреде колико су климатске промене одговорне за њих.

Само током прошле године научници су потврдили да су америчка суша, смртоносни канадски топлотни талас и пожари широм сибирског Арктика погоршани загрејаном атмосфером.

Падавине у Европи од 12. до 15. јула изазвале су поплаве које су однеле куће и далеководе, а више од 200 људи је погинуло, углавном у Немачкој, док је на десетине њих настрадало у Белгији и хиљаде је такође било приморано да напусти своје домове у Холандији.

Иако је ова поплава била без преседана, 39 научника WWА открило је да су локални обрасци падавина веома променљиви.

Они су спровели своју анализу на ширем подручју које се протеже кроз делове Француске, Немачке, Белгије, Холандије, Луксембурга и Швајцарске, а користили су локалне временске записе и рачунарске симулације да упореде јулски поплавни догађај са оним што се могло очекивати у свету на који климатске промене нису утицале.

Будући да топлији ваздух задржава више влаге, летњи пљускови у овом региону сада су три до 19 одсто тежи него што би били без глобалног загревања, и вероватноћа за овакве екстремне падавине се повећава од 1,2 до девет пута - или од 20 до 800 одсто, а тај широки распон неизвесности делимично је објашњен недостатком историјских записа, саопштили су научници.

- Ово истраживање потврђује да је глобално загревање одиграло велику улогу у катастрофи са поплавама - рекао је Стефан Рамсторф, научник и океанограф са Потсдамског института за истраживање утицаја на климу, који није био укључен у студију.

Он је рекао да је ово је у складу са налазом недавног извештаја УН панела за климу, који је открио да су се екстремне падавине повећале у целом свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)