НАКОН КРАЈА У АВГАНИСТАНУ: НАТО отреса прашину са концепције „руску претњу“

Новости онлајн

23. 08. 2021. у 10:36

КРАЈ историје НАТО-а у Авганистану, која је подвукла црту на еру великих операција Алијансе, у будућности може довести до тога да ће НАТО „руску претњу“ распиривати још више - сматра заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

НАКОН КРАЈА У АВГАНИСТАНУ: НАТО отреса прашину са концепције „руску претњу“

Фото: ЕПА

Према његовим речима, историја НАТО-а је историја проналажења доказа о сопственој потражњи. Он је додао да је после изласка СССР-а из Хладног рата и престанка постојања Варшавског пакта Алијанса постала као „риба на сувом“. Како се не би нашли на рубу историје и како би генерисали ту исту потражњу, коју би могли да предоче јавном мњењу, они су измислили „политику отворених врата“, нарушивши обећања које су западни лидери дали Михајлу Горбачову.

Грушко је појаснио да када је проширење НАТО-а било завршено, ова потражња је морала бити доказана хуманитарним интервенцијама и великим операцијама у бившој Југославији, Авганистану и Либији.

- Међутим, у светлу катастрофалних последица тих операција појавио се још један смисаони вакуум који је морао да се попуни повратком изворима. Са концепције ‘претња са истока’ су отресли прашину. Државни удар у Украјини и догађаји који су уследили и који ни на који начин нису утицали, нису могли да утичу на темељне интересе Алијансе, били су искоришћени као идеолошко оправдање за повратак на времена 1949. године. У вези са тим, крај авганистанске историје, који је подвукао црту на еру великих операција, може довести до тога да ће ‘руску претњу’ још више распиривати - рекао је Грушко у интервјуу у листу „Комерсант“, одговарајући на питања како ће одлазак САД и њених савезника из Авганистана утицати на Алијансу.

Он је додао да је НАТО разрушио све формате сарадње са Русијом, па и на тему Авганистана, а цену за ту геополитичку игру, која нема ништа заједничко са темом безбедности, морали су да плате Авганистанци.

Милитанти покрета Талибан ушли су у Кабул 15. августа без борбе и у року од неколико сати успоставили потпуну контролу над главним градом Авганистана. Авганистански председник Ашраф Гани саопштио је да напушта земљу како би спречио крвопролиће. Потпредседник земље Амрула Салех изјавио је да у одсуству шефа државе према уставу он постаје вршилац дужности шефа земље и позвао на оружани отпор талибанима. Западне земље евакуишу своје грађане и особље амбасаде.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)