МЕРКЕЛОВА У КИЈЕВУ: Главне теме састанка Донбас и куповина гаса после почетка рада Северноги тока

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

22. 08. 2021. у 09:59

ПОСЛЕ посете Москви немачка канцеларка Ангела Меркел данас ће боравити у Кијеву где ће разговарати са председником Владимиром Зеленским.

МЕРКЕЛОВА У КИЈЕВУ: Главне теме састанка Донбас и куповина гаса после почетка рада Северноги тока

Фото Председничка администрација Украјине

Иако је то њена опроштајна посета јер се у септембру у Немачкој одржавају избори и она не жели да буде и даље канцелар њен разговор са Зеленским је врло важан за односе две земље али и за решавње питања изузетно битних за Украјину.

Две су главне теме о којима ће Зеленски разговарати са Меркеловом. Прва је решавање проблема и будућност Донбаса и друга гаранције да ће и после почетка рада ,,Северног тока-2,, руски ,,Гаспром,, транспортовати гас преко Украјине. На том транзиту Кијев зарађује око две милијарде долара.

За Зеленског је посебно важан разговор са Меркеловом јер ће председник Украјине 30. августа бити у Вашингтону где је планиран његов сусрет са председником САД Џозефом Бајденом.

Шта ће Меркелова рећи домаћинима у Кијеву већ се зна јер је то казала новинарима после разговора са Путином у петак у Кремљу. Немачка и Француска су за то да се реализују сви договори из Минских договора. То значи да би Кијев морао да да одређену аутономију грађанима Донбаса, а затим ће се одржати избори и после тога би украјински граничари могли да дођу на границу са Русијом.

Сада је главни проблем што украјински политичари сматрају да су Мински договори мртви и да се не могу реализовати. Поједностављено речено Кијев не намерава да даје било какву аутономију Донбасу већ планира да проведе језичку дискриминацију. У таквим условима је немогуће очекивати договор.

Што се тиче гаранције да ће ,,Гаспром,, и даље користити украјински гасни транспортни систем, Путин је и у петак рекао да за то требају да се испуне два услова. Русија је спремна да потпише нови уговор и после 2024. године о транспорту гаса кроз Украјину ако европоске земље буду гарантовале да ће тај гас куповати. И други услов је да тај стари гасовод буде исправан и наредних десет година. Да подсетимо да се још у време владавине Виктора Јануковича говорило да би требало уложити значајна средства у ремонт и модернизацију украјинског гасовода.

Данашњи разговори у Кијеву ће бити тешки јер је створена лоша атмосфера, а један број украјинских политичара оптужује отворено Ангелу Меркел да је издала интересе Украјине и да је мислила само о профиту немачких великих компанија које ће од Руса сада добијати јефтинији гас.

Последњи пут Меркелова и Зеленски су се срели у Берлину 12 јула. Разговарали су више од четири сата, али ништа значајно није договорено. Може ли се нешто ипак променити тек ће се видети мада су шансе само теоретске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)