САМО ОСАМ ЗЕМАЉА ИМА СЛИЧНО НАОРУЖАЊЕ: Турска прави нове високотехнолошке ракете

Новости онлајн

21. 08. 2021. у 13:19

ГЛАВНИ турски произвођач ракета и муниције „Тубитак саге“ представиће своје новитете у оквиру 15. Међународне изложбе производа одбрамбене индустрије „ИДЕФ 2021“ у Истанбулу.

САМО ОСАМ ЗЕМАЉА ИМА СЛИЧНО НАОРУЖАЊЕ: Турска прави нове високотехнолошке ракете

Фото: Депоситпхотос

Спутњик сазнаје да су међу њима и нове турске ракете.

Како се наводи, институт тренутно ради на пројектима ракета великог домета типа „ваздух-ваздух“ – „Боздоган", као и ракетама малог и средњег домета „Гуркдоган“.

Слични системи су тренутно направљени само у осам земаља. Очекује се да ће ракете „Боздоган“, које су недавно успешно тестиране, ући у наоружање туског ваздухопловства следеће године.

Спутњик, који је медијски партнер „ИДЕФ 2021“, разговарао је са генералним директором Гурџаном Окумушем о техничким карактеристикама тих ракетних система.

-Ракете типа 'ваздух-ваздух' представљају високу технологију у области производње ракета. Почев од 2000-тих година, 'Тубитак саге' активно ради на прављењу и увођењу ракетних система. Наш пројекат за производњу ракета типа 'ваздух-ваздух' покренут је 2015. године. То је био веома амбициозан пројекат, преузели смо ту одговорност и постигли значајне успехе, рекао је директор.

Према његовим речима, тренутно се обављају успешне ракетне пробе.

-Пројекат ће бити завршен до 2022. године и моћи ће да се почне са испорукама. Тај пројекат има велики значај, јер захваљујући њему Турска нема потребу да купује ракете тог типа у иностранству, истакао је Окумуш.

Говорећи о изгледима за испоруку ракета у иностранство, директор је рекао следеће:

-Наше ракете типа 'ваздух-ваздух' биће сертификоване за Ф-16, тако да могу да се извозе у све земље које користе те авионе. Интегрисање ракете са авионом је у суштини подједнако напоран посао као и прављење саме ракете. У погледу Ф-16 тај процес је већ завршен, за друге авионе може такође да се размотри опција интегрисања, објаснио је.

Он је такође указао на жељу Турске да уђе у „лигу шампиона“ светске одбрамбене индустрије и истакао да се њихова „структура оријентише на производњу и увођење технологија које Турска тренутно мора да набавља из иностранства“.

-Активно радимо на томе. Сада је приметно посебно интересовање за хиперсоничне системе, управо ће они одредити облик одбрамбене индустрије будућности. Стога намеравамо да радимо на пројектима различитих платформи који ће бити коришћени на тим системима и моћи ће да доведу одбрамбену индустрију Турске на нови технолошки ниво, рекао је директор.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ГЛУМИЦА ПРОШЛА ПАКАО СА КЛИЧКОМ: Одвео је нашу ћерку у Украјину, није желео да је врати, ја сам лечила зависност од алкохола и дроге