НАЈНОВИЈЕ ТВРДЊЕ ПОЉСКЕ: „Северни ток 2“ је претња за свеопшту безбедност

Новости онлајн

20. 08. 2021. у 15:48

ПОЉСКА посланица Европског парламента Ана Фотига је назвала гасовод „Северни ток 2“ претњом за свеопшту безбедност и позвала да се супротстави његовој експлоатацији, пише „РТ“.

НАЈНОВИЈЕ ТВРДЊЕ ПОЉСКЕ: „Северни ток 2“ је претња за свеопшту безбедност

Фото ЕПА

- Компанија „Норд стрим 2АГ“, која је регистрована у Швајцарској, не испуњава основни захтев за сертификацију. Акредитовано тело је у обавези да онемогући сертификацију која доводи у опасност енергетску безбедност било које земље-чланице ЕУ - наводи се у обраћању посланице Европској комисији.

Поред тога, она наводи да компанија, наводно, не жели да поштује основна правила Трећег енергетског пакета ЕУ.

Посланица сматра да је компанија „Норд стрим 2АГ“ предала захтев за сертификацију пројекта као независни оператер гасовода и подвукла да је издавање таквог документа могуће само у случају да је гасовод постојао до 23. маја 2019. године.

Кијев ће оформити радну групу која ће се борити против „Северног тока 2“ и њу ће чинити чланови владе, преноси агенција „РБК-Украјина“, позивајући се на писма премијера Украјине Дениса Шмигаља и шефа кабинета председника Украјине Андреја Јермака.

- План је да се направи читава комуникацијска платформа за разматрање и разраду предлога мера за неутрализацију опасности које се могу појавити после пуштања у рад „Северног тока 2“ - преносе медији.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)