У ХРВАТСКОЈ ПРВА ТУЖБА ЗБОГ СМРТИ ОД КОВИДА 19: Породица сматра да је болница крива за заразу

Novosti online

20. 08. 2021. у 10:27

У ХРВАТСКОЈ је поднет први захтев за одштету, тачније нагодбу са болницом због смрти 84-годишње жене од ковида-19 за коју породица сматра да се заразила у здравственој установи.

У ХРВАТСКОЈ ПРВА ТУЖБА ЗБОГ СМРТИ ОД КОВИДА 19: Породица сматра да је болница крива за заразу

Пацијенти у болницама некада добијају и више врста антибиотика / Фото Танјуг

Породица је од КБЦ Загреб тражила одштету од 632.000 куна (82.000 евра) и плаћене адвокатске трошкове.

- Болница је одбила нагодбу јер нема доказа да се жена заразила у болници, а ми смо предузели све мере заштите од короне које су у том тренутку биле могуће - казао је директор КБЦ Загреб Анте Ћорушић.

Хоће ли подићи судску тужбу, још није познато. Али, без обзира на овај случај, постоји могућност да тужбе везане уз ковид-19 буду знатно чешће с обзиром на то да се пандемија још не смирује.

Наиме, током прошле године у здравственим установама постојале су смернице које омогућавају одређени ниво заштите од инфекције здравствених радника, а онда и пацијената, али је и са њима могућност преноса била велика, а разлози за тужбе због тога ограничени. Међутим, од тренутка постојања вакцине значајно се повећава сигурност, али само ако су пре свих заштићени здравствени радници. То је разлог што је у неким земљама ЕУ за њих вакцинисање обавезно попут Италије, Француске, Грчке и Мађарске.     

Нажалост, у Хрватској је ситуација са имунизацијом здравствених радника још увек лоша. Истина, лекари су се заштитили више од 80 одсто, али медицинске сестре и техничари тек су стигли до половине.

У случају из КБЦ Загреб радило се о пацијенткињи која је у болницу дошла због повреде ребара услед пада. Тестирана је и била је негативна на ковид-19, али неколико дана после њен је тест био позитиван, премештена је у КБ Дубрава, где је умрла.

У КБЦ Загреб истичу да су се поштовали сви протоколи за ковид.

- Врло је важно код одлуке да ли пацијент има право на одштету или не да се утврди да ли је за заштиту од заразе предузето све оно што је предвиђено - објашњава адвокат Ана Грубер. - У тренутку кад је стигла вакцина ситуација се мења јер постоји додатна могућност заштите. Ако лекари или медицинске сестре нису вакцинисани, а пацијент се зарази ковидом, онда се може доказати како нису предузете све мере заштите које су болници на располагању. Да ли ће одштету да плати болница или невакцинисани радник то морају да одлуче надлежни. Могуће је решење да болница од својих радника тражи изјаву којом потврђују да не желе да се вакцинишу, али да тиме прихватају и накнаду могуће штете.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)