БОЛНИЧКА БАКТЕРИЈА ГОРА ОД ВИРУСА: Русија по броју умрлих од короне последњих десетак дана на врху европске црне листе

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

18. 08. 2021. у 12:25

ПО броју умрлих од короне последњих десетак дана Русија је на врху европске црне листе.

БОЛНИЧКА БАКТЕРИЈА ГОРА ОД ВИРУСА: Русија по броју умрлих од короне последњих десетак дана на врху европске црне листе

Фото: КП.РУ

У последњих 24 сата у Русији је од короне преминуло 799 људи што је мало мање од претходних дана када су црни рекорди стално расли. У уторак је умрло 805 људи, а минулих недељу дана та бројка се приближавала цифри од 850.

Укупно је до сада од короне умрло 172.909 особа. Истовремено пада број заражених, а лекари стално позивају на вакцинацију јер је то једини начин заштите од здравствених компликација.

По броју преминулих рекордер је Москва. У последња 24 сата од вируса корона умрло је 59 људи, а у Санкт Петербургу 40, док је у Краснодарском крају живот изгубило 34 особа.

Лекари тврде да је велики проблем што је само петина становника Русије вакцинисана.

Научни центар "Вектор" из Новосибирска је најавио нову вакцину "ЕпиВакКорона-Н". Биће то пета руска вакцина. До сада је у Русији вакцинисано 34,7 одсто одраслог становништва.

ОКВИР Нуде сарадњу Фајзеру

Дикректор Центра "Н.Гамалеја" проф.Александар Гинзбург понудио је компанији "Фајзер" да направе истраживање тако што ће онима који су примили две њихове вакцине као трећу дати "Спутник-лајт". Гинзбург сматра да би то могло да подигне ефективност вакцинације у борби против делта-соја.

Професор Гинзбург тврди да је ефикасност руске вакцине против соја-делта 83 одсто.

Нити један регион до сада није прешао бројку од 50 процената вакцинисаних. Највећи број вакцинисаних је у Белгородској области - 44 одсто, затим у Чеченији 41,3 процената, а у Подмосковљу 40,3 одсто док је у Москви вакцинисано 36 одсто грађана. Најмање је вакцинисано у Дагестану, само 10 процената и Северној Осетији 14 одсто.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин тврди да је до сада у престоници Русије барем једном дозом вакцинисано 4,5 милиона људи.

Најтиражнији руски дневни лист "Московски комсомолац" тврди да је у Русији сада велика смртност зато што су у провинцији болнице много лошије него у великим градовима.

Трећина заражених короном умире у болници у првих 72 два сата, а остали у просеку после две до три недеље. Московски лекар Кирил Зверев објашњава да су то већином људи који су имали хроничне болести.

На жалост један, и то не мали број болесника, умире од заразе тзв. болничким бактеријама које су отпорне на антибиотике. Интересантно је да је још прошле јесени др. Денис Проценко директор најновије и најмодерније руске болнице која се налази у Подмосковљу казао да од укупног броја заражених умире око 8,5 одсто и да су многи умрли због заразе од болничке бактерије.

У совјетско време су у одређеним периодима затварали цела оделења у болницама да би дезинфиковали све просторије.

Како би стимулисали грађане, у Русији ће бити организована наградна игра у којој ће 100 хиљада рубаља, што је око 1.300 евра, моћи да добију они који су примили две дозе вакцине. Одлуку за те награде већ је потписао председник владе РФ Михаил Мишустин.

Наградна игра почиње првог септембра, а завршава се првог децембра. Могу учествовати грађани старији од 18 година. У тој "антиковид лутрији" предвиђено је да по по сто хиљада рубаља добије хиљаду људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)