ТРАДИЦИОНАЛНА НЕСПОСОБНОСТ: Бивши израелски обавештајац објаснио дебакл Америке у Авганистану

Novosti online

17. 08. 2021. у 22:09

БИВШИ шеф израелске обавештајне службе Јаков Кедми говорио је о разлогу неуспеха америчких напора да створи авганистанску војску.

ТРАДИЦИОНАЛНА НЕСПОСОБНОСТ: Бивши израелски обавештајац објаснио дебакл Америке у Авганистану

Фото: Принтскрин/Депоситпхотос/илустрација

Брзи успех милитаната талибанске терористичке организације забрањене у Руској Федерацији може се објаснити традиционалном неспособношћу војних инструктора из Сједињених Америчких Држава да формирају ефикасне стране оружане снаге.

Ово мишљење, изразио је бивши шеф израелске специјалне службе Јаков Кедми.

Експерт је приметио да се за њега “победоносни марш талибана у Авганистану”, који се догодио непосредно након повлачења америчког оружаног контингента из ове земље, чини “природним резултатом америчких активности” у овој држави.

Кедми је неуспех америчких напора у обучавању авганистанске војске објаснио традиционалном неспособношћу Американаца да обучавају оружане снаге других земаља.

Стручњак је приметио да је “слабост Вашингтона посебно уочљива у поређењу са резултатима рада совјетских војних инструктора у Вијетнаму, Авганистану и на Куби “.

- У Ираку је постојала озбиљна војска, јер ју је обучавао СССР. А онда су Американци одлучили да припреме ирачку војску. И побегли су отприлике на исти начин на који је сада авганистанска војска. Није важно кога предају. Оно што направе пусте да пропадне. Било је тако и у Вијетнаму . резимирао је Кедми објашњавајући зашто је авганистанска војска, пажљиво припремљена од стране САД нестала.

(webtribune.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)