КИНА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ: Амерички сенатор тврди да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника

Новости онлајн

17. 08. 2021. у 14:49

ЈЕДАН амерички сенатор изјавио је да САД имају 30.000 војника стационираних на Тајвану, што је изазвало негодовање кинеских медија и широку осуду других.

КИНА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ: Амерички сенатор тврди да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника

Фото Shutterstock

У твиту у раним јутарњим сатима, сенатор Сједињених Држава Џон Корнин поделио је детаље о броју америчких трупа стационираних у иностранству. Узимајући у обзир да је у Авганистану пре само месец-два било само 2.500 америчких војника, Корнин је покушавао да докаже да је мало америчко присуство одржало стабилност у ратом разореној земљи. Али иако су његове тврдње о стабилности Авганистана биле сумњиве, пажњу је привукла још једна тврдња из истог твита. У свом прегледу, сенатор ГОП -а, који је такође члан Изборног одбора за обавештајне послове, рекао је да су америчке трупе биле у Јужној Кореји (28.000), Немачкој (35.486), Јапану (50.000), Африци (7.000), али, што је још алармантније , тврдио је да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника.

Корниново наводно откриће није прошло добро у Кини, где је Ху Ксијин, главни уредник Глобал Тимес-а затражио објашњење од америчких и тајванских власти.

- Ако је тачно да САД имају 30.000, или мање од тог броја, војника стационираних на острву Тајван, кинеске војне снаге ће одмах покренути рат за елиминацију и протеривање америчких војника - написао је Ху поделивши слику Корниновог твита.

Међутим, тајванска опозициона странка, Куоминтанг (КМТ), била је међу онима који су ускочили да исправе америчког сенатора, напомињући да су последње америчке трупе напустиле острвску државу 3. маја 1979. године. Други су били мање забринути због претње предстојећим ратом и уместо тога су се ругали америчком сенатору због његове нетачне тврдње.

Телевизијски водитељ Мехди Хасан рекао је на Твитеру да су људи "заташкавали" демократу Рашиду Тлаиб јер су помешали "талибане" са "муџахединима", али шта је са овим сенатором ГОП -а који верује да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника.

Списатељица Шарлот Клајмер такође је на Твиттеру објавила свој шок, наводећи да на Тајвану нема стационираних америчких трупа више од четири деценије, али је овај члан члан Одбора за обавештајне послове америчког Сената. „Такође: Африка није земља“, додала је она.

Огласили су се и политички коментатори.

- 30.000 војника на Тајвану ... Боже! Човече, пензиониши се  - написао је аналитичар Роберт Е. Келли, док је Сетх Маскет упитао мисли ли Цорнин на америчку команду одбране Тајвана која се распала прије четири деценије.

Други су такође сугерисали да је Коринин прогуглао америчке трупе на Тајвану, али нису проверили чињенице. Једна особа, која је делила слике са Гугл претраге, рекла је сенатору да кликне на Википедију како би добио целу причу. Амерички писац Јохн Павловитз само је написао „Лоши сте у овоме“.

Корнин је био сенатор за Тексас од 2002. У понедјељак, док је хаос захватио Кабул, Корнин је одржао говор у Центру за обуку Камп Свифт тврдећи да је повлачење трупа у Авганистану била велика грешка предсједника Јоеа Бидена. Тврдио је да нема сумње да ће Ал-Каида, као и ИСИС и друге терористичке организације, искористити догађаје као прилику да се поново успоставе.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)