ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ АМЕРИЧКОГ ПОРАЗА СЕ ВЕЋ ОСЕЋАЈУ: Кина упозорава Тајван - "Проћи ћете као Авганистан, САД ће вас напустити"

Новости онлајн

17. 08. 2021. у 11:27

ДРАМАТИЧНО талибанско преузимање Авганистана и амерички бег из те земље који се претворио у хаос који још увек траје већ имају геополитичких последица.

ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ АМЕРИЧКОГ ПОРАЗА СЕ ВЕЋ ОСЕЋАЈУ: Кина упозорава Тајван - Проћи ћете као Авганистан, САД ће вас напустити

Фото Танјуг/АП

Наиме, кинески државни лист Глобал Тимес упозорио је Тајван како би америчко напуштање Авганистана "требало да буде лекција" јер би и сами могли слично да прођу кад САД и њих напусти, а онда ће се власт у Тајвану "распасти за пар сати у случају рата с Кином".

Истиче се како лидери владајуће тајванске странке ДПП "требају да буду хладне главе", и да одустану од било какве идеје проглашења самосталности те се да се "пробуде из сна".

- Оно што се догодило у Авганистану догодиће се и њима ако избије рат у Тајвану - власт острва ће се распасти за свега неколико сати, а америчка војска неће им прискочити у помоћ - наводи се у колумни.

Ситуацију у Авганистану успоредили су, као и многи други, с падом Сајгона 1975.

Подсјетимо, америчка амбасада тада је евакуисана на скоро па идентичан начин као и сад из Кабула.

(Global times)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)