СОРОШ УДАРИО НА СИ ЂИНПИНГА: Плаши га доминација "црвеног змаја", Кина је покварила планове Запада

Новости онлине

15. 08. 2021. у 20:51

МИЛИЈАРДЕР Џорџ Сорош оптужио је кинеског лидера Си Ђинпинга да се "претворио у диктатора" и да жели да "постане доживотни председник".

СОРОШ УДАРИО НА СИ ЂИНПИНГА: Плаши га доминација црвеног змаја, Кина је покварила планове Запада

Фото: AP Photo/Thomas Peter, Pool/Ju Peng/Xinhua via AP/Депоситпхотос

Сорош је у ауторском тексту за "Вол стрит џурнал" написао да Си Ђинпинг "диктира политику" коју би Кинеска комунистичка партија требало да прати како би "доминирала у 2022. години".

Милијардер алудира на 20. Национални конгрес партије који ускоро треба да се одржи и на ком би, како сматра, власт могла да буде уздрмана.

Сорош тврди да је Си Ђинпинг "претворио своје присталице у своје климоглавце, напуштајући наслеђе начела о споразумном владању свог претходника Денг Сијаопинга и његов реформски пут", који је, према Сорошевом виђењу, имао "веома другачији концепт кинеског места у свету".

- Са Си Ђинпингом постоји мало простора за политички баланс. Њему ће бити тешко да прилагоди своју политику променама у реалности, пошто влада застрашивањем. Његови потчињени не смеју да му кажу како се реалност променила из страха да не покрену његов гнев. То угрожава будућност Кине као једнопартијске државе - навео је Сорош.

Он је поновио своје тврдње како сматра Си Ђинпинга "најопаснијим непријатељем отвореног друштва на свету", тврдећи да су обични Кинези жртве такве политике и да "унутрашњи политички противници и религијске и етничке мањине трпе још већи прогон".

Кинески председник пати од неколико унутрашњих недоследности које веома умањују кохезију и ефикасност његовог вођства, тврди милијардер.

- Постоји конфликт између Сијевих уверења и његових поступака, као и између његовог јавног декларисања како жели да Кина постане суперсила и његовог понашања као лидера - тврди Џорџ Сорош.

Оснивач Фонда отвореног друштва пише да су се контрадикције у Сијевом лидерству показале у светлу "односа Кине и САД који драматично опадају и могу да одведу у рат", те да је кинески председник "показао да жели да у следећој деценији жели да заузме Тајван и појачава кинеске војне капацитете".

- Си Ђинпинг уништава политичку будућност најзначајнијих и најамбициознијих људи у врло уској и амбициозној елити. Он је екстремно слаб и сада вероватно рањив - написао је Сорош.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ЕВРОПСКА СКЛАДИШТА ОПУСТОШЕНА: Нема више залиха