КАБУЛ ТЕК ЧЕКА "НОЋ ДУГИХ НОЖЕВА": Амерички пораз ће засметати и Русији и целом свету

Новости онлајн

15. 08. 2021. у 20:23

ПОЗНАТИ руски ратни репортер Евгеније Подубни сматра да су САД данас и званично доживеле пораз у авганистанском рату.

КАБУЛ ТЕК ЧЕКА НОЋ ДУГИХ НОЖЕВА: Амерички пораз ће засметати и Русији и целом свету

Фото: Танјуг/АП Пхото

Међутим, овај пораз ће се лоше одразити на безбедност руских граница, па и целог света. Преносимо у целини његов коментар.

15. август 2021. године ће ући у историју као дан пораза САД у авганистанском рату. Не само да су Американци поражени, већ су успели да својим поразом ојачају и покрет "Талибан" (организација забрањена у Русији) и друге радикалне исламске групе у целом свету.

Дим из америчке амбасаде (спаљују тајну документацију) и хеликоптери који хитно евакуишу америчке дипломате, оперативце ЦИА, високе официре, сада ће у наредним деценијама бити илустрација неуспеха америчке спољне политике. У својим уџбеницима историје неће ставити ову слику, већ ће смислити како лошу ствар да претворе у херојско дело. Међутим, то је њихова глупост, док ми у овој реалности морамо да живимо.

Талибанима је потребно међународно признање и тешко да ће они користити старе методе – јавна масовна погубљења, одсечене главе уз транслације на јутјубу, нападе на дипломатска представништва.

Фото: ЕПА

Значи ли то да у Авганистану неће порасти ниво насиља? Наравно да не. Током своје офанзиве талибани су кроз изјаве чланова свог политичког крила обећали отровне односе са противницима покрета и ислама, била су и стрељања, и погубљења, и каменовања жена, и одсецања мушких руку. Једна је ствар званична реторика, а сасвим друга – џихад.

Кабул још чека "ноћ дугих ножева", након што се страсти стишају и нова влада исламског емирата Авганистан добије, макар делимично признање.

Међутим, нас више брине како ће пораз САД и победа талибана утицати на безбедност у Русији.

А лоше ће утицати. Талибани ни пре две деценије нису желели да нападају нашу Азију, Русију, али су подржавали терористе које су ратовали у Чеченији, обучавали их у својим камповима, лечили, предавали им оружје, давали азил, спуштали наш авион, држали наше пилоте у заробљеништву.

Фото: ЕПА

Сада, исламски емират Авганистан тешко да ће моћи одбити да прихвати момке из Ал Каиде или бивше милитанте ДАЕШ-а који ће одлучити да промени бренд. Ови џихадисти, муџахедини, мученици Идлиба и Мосула одавно желе да покрену снажну активност у Таџикистану и Узбекистану, Киргизији, Казахстану и Русији. А успех талибана, не дај боже, може их подстаћи на то. Американцима ће то само одговарати. Они су већ и заборавили сопствену тугу, 11. септембар је био давно. Сада су поново сигурни да да је океан велики и до њих неће стићи (терористи). А стићи ће до нас и до Европе. Мало је тамо сиријских избеглица, стићи ће и авганистанске. Неће ваљда у САД бежати.

А шта ће бити у самом Авганистану? Држава ће се вратити у Средњи век, написао је Подубни у свом посту на телеграму.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)