ТВОРАЦ РУСКЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ: Вирус корона биће попут грипа – у потпуности под контролом

Новости онлајн

09. 08. 2021. у 11:50

ВИРУС корона ће због стварања ефикасних средстава за борбу његовог против ширења у будућности бити болест која може да се контролише вакцином, попут грипа, изјавио је директор центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург.

ТВОРАЦ РУСКЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ: Вирус корона биће попут грипа – у потпуности под контролом

Фото: Depositphotos

- То ће проћи као грип, у смислу да ћемо предузети адекватне мере, средства за борбу против тог вируса и истиснути га из категорије новонасталих болести у категорију болести која се данас назива вакцинално контролисаном – попут малих богиња (оспице), рубеле (црвенке) и све остало. Научићемо од ње како да се заштитимо веома ефикасно - рекао је један од твораца руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у документарном филму „Док смо живи – живећемо“.

Гинцбург тврди да ће вакцинација против ковида 19 моћи да заштити човека од вируса дуже од две године.

- У процесу еволуције развијен је такав механизам да се уместо антитела формирају такозване меморијске ћелије. На пример, ако се код особе најпре образовало 100 меморијских ћелија, онда се због друге дозе вакцине формирало већ 10 хиљада меморијских ћелија. Ако примањем једне дозе постоји гаранција да ћете бити заштићени меморијским ћелијама три до пет месецима, онда ћете примањем две дозе бити заштићени више од две године - објаснио је директор „Гамалеја“.

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. На данашњи дан „Спутњик Ве“ је регистрован у 69 земаља са укупном популацијом од преко 3,7 милијарди људи.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)