"ОГРОМНА ГРЕШКА": Прво појављивање Била Гејтса после развода - искрено о дружењу са педофилом, бившој жени и оптужбама запослених

Новости онлајн

06. 08. 2021. у 13:53

БИЛ Гејтс је разговарао о свом браку са бившом супругом Мелиндом, о прошлим односима са осуђиваним педофилом Џефријем Епстајном и оптужбама запослених у Мајкрософту у свом првом јавном појављивању откако је његов развод окончан почетком ове недеље.

ОГРОМНА ГРЕШКА: Прво појављивање Била Гејтса после развода - искрено о дружењу са педофилом, бившој жени и оптужбама запослених

Фото: AP Photo/Nati Harnik, File

Гејтс је у среду дао интервју за Си-Ен-Ен како би разговарао о свом раду у борби против ковида, али је милијардер одговорио и на неколико личних питања.

Гејтс и Мелинда званично су у понедељак окончали свој 27-годишњи брак, што је назвао "веома тужном прекретницом".

- Мелинда је сјајна особа и то што се наше партнерство завршило је извор велике личне туге. Комуницирамо и радимо у фондацији, па ћемо то партнерство покушати да наставимо - казао је.

Фондација Бил и Мелинда Гејтс објавила је почетком јула да ће разведени пар ући у двогодишњи пробни период како би видели да ли још увек могу да раде заједно. У супротном, Мелинда ће поднети оставку на место копредседавајуће фондације, остављајући Гејтсу потпуну управу.

- Увек смо уживали у заједничком послу, тако да би то дефинитивно била најбоља ствар за фондацију - рекао је Гејтс.

У интервјуу се такође осврнуо на забринутост своје бивше супруге због његових веза са богатим финансијером Епстајном, који је извршио самоубиство у затвору 2019. године и који је већ био осуђен за сексуалне злочине када се Гејтс састајао са њим.

- Имао сам неколико вечера са њим, надајући се да ће ми, како је рекао, помоћи са контактима преко којих би милијарде долара биле обезбеђене за филантропију и јавно здравље. Када се показало да се то неће десити, наш однос се прекинуо. Али била је огромна грешка што сам проводио време са њим, што сам му дао кредибилитет - објаснио је милијардер.

Гејтс је за Си-Ен-Ен рекао како је и он био забринут због Епстајна, који је признао кривицу након чега је осуђен 2008. због подвођења малолетница много година пре што га је он упознао. Веза Гејтса и Епстајна датира још из 2011. године, када је он уплатио средства у организацију Гејтс и ЈП Морган.

Мелинди Гејтс је сметало њихово позанство па пријатељима рекла како је бесна због његовог дружења са осуђеним педофилом и како са тим не жели да има никакве везе.

Епстајново хапшење привукло је велику пажњу због споразума који му је омогућио да се изјасни кривим за подвођење малолетница на Флориди како би избегао озбиљније савезне оптужбе.

Суоснивача Мајкрософта такође су питали о тврдњама неколико жена које су радиле за његову компанију и Гејтс фондацију, а које су га оптужиле за стварање непријатног окружења на радном месту.

За Гејтса је речено да је 2006. позвао једну запосленицу Мајкрософта на вечеру, написавши у мејлу: "Ако вам је ово непријатно, претварајте се да се то никада није догодило". Жена која је радила за Гејтес Фондацију такође је рекла да ју је Гатес 2007. или 2008. позвао на вечеру.

Крајем 2019. године, чланови управног одбора Мајкрософта отворили су истрагу против Гејтса након што је једна запослена рекла да је годинама имала сексуалне односе са њим. Милијардер је преко представника признао да је "постојала афера пре скоро 20 година која је окончана споразумно".

Водитељ Си-Ен-Ена је приметио да је Мелинда била незадовољна начином на који је њен бивши супруг водио истрагу против његовог сарадника Мајкла Ларсона по оптужбама за сексуално узнемиравање. Затражила је независну истрагу након што је Гејт покушао да у тишини реши случај.

- Мој посао ми је веома важан. Унутар породице ћемо покушати да се излечимо и научимо лекције из онога што се дегодило - казао је.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)