СТРАВИЧНИ ПРИЗОРИ ИЗ ГРЧКЕ: Људе будили јутрос у 5 да се евакуишу - Стижу нова упозорења, најављен је олујни ветар (ФОТО, ВИДЕО)

Танјуг

06. 08. 2021. у 11:02

Стотине људи евакуисано је бродовима са острва у близини Атине, док се Грчка, за коју се прогнозирају јаки ветрови и високе температуре, четврти дан бори са пожаром.

СТРАВИЧНИ ПРИЗОРИ ИЗ ГРЧКЕ: Људе будили јутрос у 5 да се евакуишу - Стижу нова упозорења, најављен је олујни ветар (ФОТО, ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Пловила обалске страже уз помоћ туристичких бродова превезла су од синоћ 631 особу са три плаже на острву Евија, где је пожар који траје од уторка уништио огромно подручје под шумом и стигао до мора.

Сви су пребачени на безбедно место, а патроле ће се наставити у хитним случајевима, потврдио је званичник обалске страже.

Атинско небо поново је прекрио густ дим од пожара на северној периферији града, који је се јуче поново разбуктао након што се ватра стишала почетком недеље, а ватрогасне бригаде и војска која је стигла у помоћ нису у стању да зауставе пожар који је обухватио северно предграђе Атине и који је стигао до магистралног пута према Ламији где је прекинут саобраћај.

Више од 10 насеља у региону Варибобија, Агио Стефаноса, Капандритија, Полидендрија је евакуисано, а стижу нова упозорења грађанима да напуштају домове и у другим насељима јер се ватра приближава.

Становници у Вотонасу и Маратону такође су добили наређење да крену ка обали јутрос у 5 сати, пошто је ватрогасна служба упозорила да се главни пожар поделио на више фронтова, ширећи се у различитим правцима.

Бројна предграђа су евакуисана док пожар букти око главног аутопута који повезује Атину са северном Грчком, а стотине ватрогасаца уз помоћ авиона за гашење покушава да спречи ватра допре до оближњег града Маратона.

Температуре су преко 40 степени Целзијуса током целе недеље, а ни данас се не очекује попуштање, док додатну потешкоћу може да створи олујни ветар који се најављује и који ће даље ширити пожар.

До сада је најмање девет људи превезено у болнице са различитим степеном повреда, међу њима и два добровољна ватрогасца са тешким опекотинама, који се налазе у јединицама интензивне неге у Атини, потврдили су здравствени званичници.

Извештаји од петка ујутру указују на то да је на десетине кућа изгорело или оштећено, а процењује се да је пожар до сада уништио површину од најмање 4.500 до 5.000 хектара.

Сви грађани и туристи који се налазе у Грчкој добили су синоћ СМС упозорење о пожарима.

Фото: ЕПА

- Екстремна опасност од пожара у наредним данима. Избегавајте било какве акције које би могле да изазову пожар - наводи се у поруци.

У поруци се додаје да је забрањен приступ шумама и шумским подручјима, а саветује се и да се избегавају непотребна путовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)