СТИЖЕ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОДЕЛИО НАЦИЈУ: Италија донела Декрет о ковид сертификатима

Милица Остојић (Рим)

05. 08. 2021. у 20:26

ИТАЛИЈАНСКА влада донела је, упркос разноликим мишљењима за и против, нови Декрет који ступа на снагу данас у поноћ.

СТИЖЕ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОДЕЛИО НАЦИЈУ: Италија донела Декрет о ковид сертификатима

Фото Танјуг-АП

Нови Декрет односи се на увођење обавезног санитарног сертификата, Зелене карте, за улазак у затворене просторе са великим бројем људи.

Овај документ да су грађани вакцинисани или да су прележали Ковид-19 односи се на улазак у ресторане и барове у затвореном (изузетак су хотелски ресторани), на стадионе, палате спортова, места тимских спортских активности, теретане, сва места са културним дешавањима као што су биоскопи, позоришта, концертне дворане, музеји, галерије, термални центри, базени у затвореном, центри за рекреативне активности, казина, сајмови, конгреси.

Зелену карту морају имати сви грађани старији од 12 година, а изузетак су они који не могу да буду вакцинисани због специфичних оболења и то само уз приказану медицинску документацију.

С обзиром да се у Италији појавио велики бројх лажних санитарних серификата Влада је донела одлуку да уведе апликацију за проверу.

Зелена карта је уведена у Италији због повећаног броја заражених на Апенинском полуострву, број хоспитализованих у целој земљи, као и због "због заштите личног и колективног здравља".

Поред грађана који су вакцинисани са обе дозе, сертификат могу добити и они који имају негативан тест на вир ус коронане старији од 48 сати. 

Овај Декрет биће ажуриран, сходно кретању епидемиолошке ситуације.

Најављено је да ће од 1. септембра санитарни сертификат бити обавезан за све запослене у школама, све које желе да лете авионом или се возе бродом на дужим релацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)