ОПТУЖЕНИ "КОЛТ" И "СМИТ И ВЕСОН": Мексико тужио највеће америчке произвођаче оружја - тражи одштету од 10 милијарди долара

Д. САВИЋ

05. 08. 2021. у 20:34

ПРЕД судом америчке државе Масачусетс нашла се тужба мексичке владе против највећих америчких произвођача оружја у којој се наводи да су знали да доприносе илегалној трговини оружјем, која је повезана са низом смрти у Мексику. Мексико тражи одштету од 10 милијарди долара.

ОПТУЖЕНИ КОЛТ И СМИТ И ВЕСОН: Мексико тужио највеће америчке произвођаче оружја - тражи одштету од 10 милијарди долара

Фото АП

- Произвођачи оружја свесни су чињенице да се њихови производи користе у недозвољеним активностима против цивилног становништва и власти Мексика - наводи се.

Влада Мексика објашњава да је предузела акцију "како би окончала огромну штету коју компаније наносе активним олакшавањем незаконите трговине оружјем нарко-картелима и другим криминалцима у Мексику". Наглашава се да су компаније користиле "маркетиншке стратегије за промоцију оружја које је све смртоносније, без механизама сигурности".

Мексико има строга правила која регулишу продају оружја. Легално се може купити само у једној продавници која се налази у војној бази у главном граду. Према саопштењу мексичке владе, криминалне организације купују хиљаде пиштоља, пушака, јуришног оружја и муниције у супермаркетима, на интернету и на сајмовима оружја у САД које користе за злочине у Мексику.

Мексички званичници чак уочавају да су неки од "колтових" пиштоља посебно циљали мексичко тржиште, као што су они с угравираним лицем и именом мексичког револуционарног вође Емилијана Запате.

Мексички званичници нагласили су, међутим, да тужба није усмерена против америчке владе. Министар иностраних послова Марсело Ебрард верује да је администрација председника Џозефа Бајдена вољна да ради са Мексиком на сузбијању трговине оружјем.

- Победићемо на суђењу и драстично ћемо смањити незакониту трговину оружјем у Мексико - уверавао је Ебрард на конференцији за новинаре.

Но, Лоренцо Мејер, професор на Мексичком колеџу, процењује за агенцију АФП да амерички закон "чини готово немогућим да произвођачи оружја буду одговорни" за илегалну трговину.

КРИЈУМЧАРЕНИ МЕТАК УБИО 17.000 ЉУДИ

Амерички биро за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозиве открио је да је 70 процената ватреног оружја пронађеног у Мексику између 2014. и 2018. године пристигло из САД. Само у 2019. години више од 17.000 убистава у Мексику повезано је са кријумчареним оружјем. Један званичник рекао је новинарима да би штета настала продајом оружја била једнака 1,7 одсто БДП Мексика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)