ЛУКАШЕНКО НАРЕДИО БЕЗБЕДЊАЦИМА: Затворите сваки метар границе - Од данас у Белорусије не треба да крочи ниједна нога из суседне земље

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 12:33

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко наложио је безбедњацима да затворе границу.

ЛУКАШЕНКО НАРЕДИО БЕЗБЕДЊАЦИМА: Затворите сваки метар границе - Од данас у Белорусије не треба да крочи ниједна нога из суседне земље

Фото: ЕПА/илустрација

- Од данас на територију Белорусије не треба да крочи ниједна нога из суседне земље, било то са југа или запада... Затворите сваки метар границе... Наш народ се мора осећати спокојно, треба да зна да постоје момци који су спремни да га заштите - рекао је белоруски лидер на састанку о ситуацији на граници, преноси државна агенција „Белта“.

Лукашенко је наложио безбедносним снагама да појачају рад на заштити државне границе и спречавању њиховог нарушавања.

- Ето то морамо да учинимо. Основно. Не дај боже да они (суседне земље) почну да реализују тактику протеривања људи које су тамо позвали (нелегални мигранти) преко званичних граничних прелаза. Знате последице, они исто... Ми смо их упозорили, а они нека размишљају - поручио је лидер.

Лукашенко је назвао нацистима власти суседних земаља које не пуштају мигранте и враћају их у Белорусију „полумртве“.

- Лопта је на њиховој страни. Али доћи до тога да убијају људе и да их полумртве пребацују на нашу територију... Нацисти и готово, шта рећи о њима - рекао је председник Белорусије.

Његов коментар уследио је након што су јуче белоруски граничари пронашли на граници са Литванијом пет држављана Ирака које је протерала литванска страна, а на њима су откривене прострелне ране и трагови уједа паса.

Према информацијама Државне граничне службе Белорусије, повређенима је пружена прва помоћ након чега су превезени у медицинске установе.

Белоруски граничари су 3. августа регистровали да мигранти прелазе из Литваније преко границе. Многи су били у тешком стању са различитим повредама.

Како је саопштио портпарол граничне службе Белорусије Антон Бичковски, граничари су у близини литванске границе приметили човека у тешком стању, а током пружања прве помоћи је преминуо.

Литванија је објавила да је порастао број ухваћених нелегалних миграната на граници са Белорусијом, Власти земље су 2. јула прогласиле ванредну ситуацију због њиховог прилива. Према последњим подацима, од почетка године задржали су више од 4.000 људи.

Лукашенко је саопштио да Белорусија више неће задржавати нелегалне мигранте на путу ка земљама ЕУ, јер због западних санкција Минск за то „нема ни новца ни снаге“.

Литванија је почела да подиже зид од бодљикаве жице дуж читаве границе са Белорусијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)