НАЈЧЕШЋЕ МЕТЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ: Европски хакери готово удвостручили број упада у информатичке системе

Анса/И.С.

05. 08. 2021. у 15:14

БРОЈА напада које у Европи начине хакери порасли су са 432 у 2019. години на 756 лане! У истрагу о пореклу хакерског напада на информатичку базу података регије Лацио укључио се чак и амерички ФБИ, пише агенција Анса.

НАЈЧЕШЋЕ МЕТЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ: Европски хакери готово удвостручили број упада у информатичке системе

Фото: Илустрација

Према подацима Европске комисије, најчешћи циљеви хакерских напада су здарвствене установе. Такви напади коштају предузећа у просеку 4,24 милона долара, а здравствене установе чак и девет милиона долара.

Како наводи агенција, циљ је да се поређењем података из ранијих сличних хакерских напада у Италији и другим земљама дође до починилаца. Након нетачних оцена првог дана хакерског напада, када је оптужена Русија као земља порекла или она која пружа заштиту хакерима, сада се откривају нове чињенице.

Лист "Ла Стампа" иронично преноси речи председника регије Лацио Николе Зингаретија који је на конференцији за медије тврдио да се ради о "терористичком акту". У међувремену је утврђено да је вирус у систем ушао на сасвим баналан начин: један запослени је отворио мејл са понудом за годишњи одмор уз снижење од 95 одсто. Запослени који је радио од куће је отворио је, наиме, мејл и играо да би дошао до "награде" што је омогућило вирусу, односно хакерима да "уђу" у систем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)