ЗАПАД ТРАЖИ РАЗЛОГ ЗА ПРИТИСАК НА РУСИЈУ: Седам земаља је позвало да повуче признање Абхазије и Јужне Осетије

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 09:22 >> 09:34

НЕКОЛИКО западних земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и Француску, у заједничкој изјави су тражиле од Русије да повуче признање независности Јужне Осетије и Абхазије.

ЗАПАД ТРАЖИ РАЗЛОГ ЗА ПРИТИСАК НА РУСИЈУ: Седам земаља је позвало да повуче признање Абхазије и Јужне Осетије

FOTO: Depositphotos

Заједничко саопштење објављено је у Савету безбедности УН, а припремљено је поводом 13. годишњице сукоба у Јужној Осетији 2008. године када је Москва признала обе републике и одбила оружану агресију Грузије против њих.

- Данас поново позивамо Русију да одмах повуче своје трупе и безбедносне снаге, као и да ревидира признање такозване независности грузијских територија Абхазије и Цхинвалског региона Јужне Осетије - наводи се у документу.

Саопштење су потписале и три несталне чланице Савета безбедности УН – Естонија, Ирска, Норвешка и Албанија.

Foto: Printskrin Тwitter/@RutheniaRus

Абхазија и Јужна Осетија, фактички независне државе на Кавказу

Поменуте државе осудиле су Русију за „незаконито војно присуство“ у обе републике и оптужиле су Москву за поступке који су наводно усмерени на анексију њихових територија.

Међутим, један од новинара је питао шта могу урадити аутори документа да остваре зацртани циљ, а то је повлачење руских снага из Абхазије и Јужне Осетије, узимајући у обзир да се то није догодило за 13 година од избијања сукоба.

- Наставићемо да се фокусирамо на ту тему у Савету безбедности и нећемо дозволити да буде заборављена“, рекао је стални представник Естоније при УН Андре Липанд.

Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекао је да је изјава западних колега „фантомски бол - а независност Абхазије и Јужне Осетије „стварност која се не може игнорисати“.

Грузија је у ноћи 8. августа гранатирала Јужну Осетију помоћу вишецевних ракетних бацача „Град“, а грузинска војска је напала Републику и порушила део њеног главног града Цхинвалија. Русија, која је штитила становнике Јужне Осетије од којих су многи примили руско држављанство, увела је војску у Републику и након пет дана борбе потиснула грузијску војску из региона. Москва је 26. августа исте године признала суверенитет обе републике, након чега је Грузија прекинула дипломатске односе са Русијом. Тбилиси одбија да призна независност република.

Европски суд за људска права 21. јануара је признао неоснованим оптужбе Грузије на рачун Русије у вези са догађајима из августа 2008. године у Јужној Осетији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)