СВИ РОКОВИ СУ ПРОПУШТЕНИ: Макрон - Криза у Либану последица политичких промашаја

Танјуг

04. 08. 2021. у 23:55

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон оценио је данас да криза у Либану није "ни случајност ни смртни исход", већ резултат индивидуалних и колективних политичких промашаја и "неоправданих дисфункција".

СВИ РОКОВИ СУ ПРОПУШТЕНИ: Макрон -  Криза у Либану последица политичких промашаја

Фото: АП

Из своје летње председничке резиденције у замку Брегансон на југу Француске председник Макрон се укључио данас преко видео линка у рад међународне видеоконференције за подршку грађанима Либана на којој је учествовало 40 држава и међународних организација, преноси париски лист Монд.

Либан је без владе од оставке Хасана Диаба и његовог кабинета након експлозије у Бејруту 4. августа прошле године, када је смртно страдало више од 200 људи, девастиран велики део Бејрута, а грађани трауматизовани.

Нови премијер Наџиб Микати који је именован 26. јула обећао је да ће без одлагања формирати владу, али за сада нема помака.

Упркос бројним притисцима, посебно Француске, либански званичници наставили су да опструишу формирање владе и спровођење структурних реформи које захтева међународна заједница у замену за милијарде долара помоћи неопходне за окончање кризе у земљи.

- Сви рокови су пропуштени, обавезе нису испуњене. Либан дефинитивно заслужује боље него да живи од међународне солидарности - поручио је француски председник и најавио хитну помоћ од готово 100 милиона евра из Француске у наредних дванаест месеци, а након тога и 85 милиона евра за подмиривање основних потреба либанског становништва.

Укупно 370 милиона долара (312 милиона евра) међународне помоћи обећано је данас Либану на међународној конференцији, којом су заједно председавали француски председник Макрон и заменица генералног секретара УН Амина Мохамед из Нигерије.

То је за 20 милиона више суме коју је за Либан иницијално пројектовала Јелисејска палата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)