ОБРУЧ ОКО ЛУКАШЕНКА: Још једна белоруска атлетичарка незадовољна режимом у Минску хоће да затражи азил

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

04. 08. 2021. у 22:48

По угледу на Кристину Тимановску, белоруску атлетичарку на трци од 200 метара, која је после скандала у Токију затражила, и добила, политички азил, кренула је још једна белоруска спотртискиња у вишебоју, Јана Максимова (32).

ОБРУЧ ОКО ЛУКАШЕНКА: Још једна белоруска атлетичарка незадовољна режимом у Минску хоће да затражи азил

Јана Максимова / Фото МК

Јана није учествовала на Олимпијади у Токију, али очигледно жели да искористи политичку конјунктуру против режима Александра Лукашенка.

Максимова хоће да остане да живи у Немачкој где се сада налази.

- Дуго сам размишљала и одлучила да се не враћам у Белорусију, јер се тамо може изгубити не само слобода него и живот. Овде у Немачкој могу да радим и борим се за слободу својих земљака, пријатеља и родбине. Желим да наставим своју спортску каријеру, хтела бих да наступим и на следећој Олимпијади - казала је Јана Максимова, удата за Андреја Кравченка, добитника сребрне медаље на Олимпијади 2008. године у десетобоју.

Да би доказала да је у Белорусији била хендикепирана, сада прича да није имала лекара који би је саветовао како да се опорави и које витамине да узима. По њеном мишљењу, то је разлог што није могла да испуни олимпијску норму и наступи у Токију.

Највећи успех Масксимове је био сребрна медаља на шампионату Европе 2013. године у дворанама. У Лондону је била 16, а у Токио није ни доспела.

У међувремену, Тимановска је полетела из Токија авионом у Беч одакле ће се касније пребацити у Пољску. У Варшави је за четвртак планирана њена велика конференција за новинаре. Тимановска тврди да жели да промени држављанство и наступи на наредној Олимпијади.

ЗЕЛЕНСКИ "ДОСОЉАВА" ИЗ УКРАЈИНЕ

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски затражио је да се у његовој земљи појача заштита политичких емиграната из Белорусије, тврдећи да им је потребно "специјално и поуздано обезбеђење". У кабинету Зеленског кажу да њихове службе имају информацију о потенцијалним опасностима за више белоруских активиста. Повод за већи опрез је и погибија руководиоца Белоруског дома у Украјини Виталија Шишова, који је пронађен обешен у једном парку у Кијеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)