ХИТНА СРЕДСТВА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДЕЛТА СОЈА: СЗО тражи чак 11,5 милијарди долара

Танјуг

04. 08. 2021. у 10:50

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) тражи 11,5 милијарди долара хитних средстава за борбу против заразнијег делта соја корона вируса, према нацрту извештаја у који је Ројтерс имао увид.

ХИТНА СРЕДСТВА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДЕЛТА СОЈА: СЗО тражи чак 11,5 милијарди долара

Фото: ЕПА

Велики део новца који се тражи од партнера СЗО потребан је за куповину тестова, кисеоника и маски за лице за сиромашније државе, како се наводи у документу, за који се очекује да ће бити објављен ове недеље.

Како се наводи, у извештају који је и даље подложан променама, приказани су резултати и финансијске потребе програма АЦТ за подршку вакцинама, лечењу и дијагностици ковида-19 широм света.

Овај програм који је успостављен на почетку пандемије, и даље је у великој мери недовољно финансиран, а његови координатори страхују да ће тако остати и даље, рекао је неименовани званичник АЦТ-а Ројтерсу.

Као резултат тога, СЗО је смањила скоро пет милијарди долара својих укупних захтева за додатна средства, како показује документ, док јој је и даље потребно 16,8 милијарди долара, скоро онолико колико је до сада прикупљено, а хитно је потребно 7,7 милијарди долара.

У документу се, такође, тражи додатних 3,8 милијарди долара, преко 7,7 милијарди долара, како би 760 милиона доза вакцина против ковида-19 могло да се испоручи следеће године.

- Ове опције за куповину морају се применити у наредним месецима или ће дозе вакцина бити изгубљене - упозорава се у документу.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је прошле седмице да је хитно потребно 7,7 милијарди долара, али није дао преглед планиране потрошње и није рекао колико је додатног новца потребно за вакцине.

Део пројекта дистрибуције вакцине, све се више ослања на донације богатих земаља, уместо на сопствене залихе, након што је кључни произвођач Индија ограничио извоз вакцина како би повећао своју производњу вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)