ШТА ЧЕКА УКРАЈИНУ ПОСЛЕ "СЕВЕРНОГ ТОКА 2": Кијев ризикује да претрпи велике губитке!

Новости онлајн

04. 08. 2021. у 09:27

ПОСЛЕ отварања гасовода „Северни ток 2“ Украјина више не може да рачуна на снажну међународну реакцију због нових околности у којима се нашла, пише „Нешнел интерест“.

ШТА ЧЕКА УКРАЈИНУ ПОСЛЕ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Кијев ризикује да претрпи велике губитке!

Фото ЕПА

Према мишљењу аутора чланка, захваљујући овом пројекту Европа остаје и даље у великој мери зависна од гаса из Русије, кључног достављача плавог горива.

Нови гасовод ће угрозити и економску, енергетску и националну безбедност централне и источне Европе, посебно Украјине и Пољске.

- Имајући у виду то да Русија може да казни Украјину ограничавајући транзит гаса преко њене територије не угрожавајући интересе својих важних западноевропских клијената, жеља ЕУ да наступа као посредник ће се смањити - наводи се у тексту.

Аутор сматра да са драстичним смањењем транзита руског гаса Кијев ризикује да претрпи значајне економске губитке, али и да остане без приступа том кључном извору енергије.

Подсетимо, гасовод „Северни ток 2“ ће бити довршен у августу, могуће је да ће бити пуштен у рад већ ове године, изјавио је раније директор аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Зеле.

Према наводима оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“, изграђено је 99 одсто гасовода „Северни ток 2“ .

Пројекат „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)