ТИМАНОВСКОЈ АЗИЛ, ЛУКАШЕНКУ ОПТУЖБЕ: Последице случаја белоруске атлетичарке којој је Пољска пружила уточиште, после инцидента у Токију

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

03. 08. 2021. у 20:16

СКАНДАЛ белоруске атлетичарке Кристине Тимановске (24) која је у Токију дошла у сукоб са руководством своје репрезентације, јер је одбила да трчи у штафети 4x400 метара, а затим затражила политички азил аутоматски је председника Александра Лукашенка претворио у медијску "олимпијску звезду".

ТИМАНОВСКОЈ АЗИЛ, ЛУКАШЕНКУ ОПТУЖБЕ: Последице случаја белоруске атлетичарке којој је Пољска пружила уточиште, после инцидента у Токију

Спринтерка Кристина Тимановска

Чак и многи спортски новинари су писали о новопеченој опозиционерки Тимановској и заборавили на главне белоруске звезде, шампиона у гимнастици Ивана Литвиновича који је својој земљи донео злато и "бронзаног" скакача увис Максима Недосекова.

Одмах су реаговали и бројни политичари који никада нису ни чули за Тимановску. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је за скандал са атлетичарком оптужио председника Лукашенка, и то за "акт репресије на међународном нивоу".

Тимановска је атлетичaрка која је дошла у Токио да трчи на 200 метара 2. августа. То је дистанца на којој је имала једини међународни успех на Универзијади у Напуљу 2019. године када је освојила златну медаљу.

Она се у Токију сукобила са руководством делегације, јер није хтела да "исправља грешке других" и ускочи на дистанцу у којој се иначе не такмичи. Две атлетичарке Белорусије, наиме, нису имале довољан број допинг тестова, па је требало неко да трчи уместо њих.

После жестоке свађе руководство је одлучило да Кристину Тимановску врати у Минск. Купили су јој авионску карту и довезли је на аеродром.

Тимановска се већ раније повезала са спортистима - опозиционарима. Белоруски фонд спортске солидарности који обједињује спортисте противнике власти у Минску одмах је саопштио да Кристину воде на аеродром за повратак у земљу. Експресно су се укључили у игру западни медији који су се "нашли" на аеродрому, и скандал је добио политичку димензију.

Тимановска је казала да је у Минску чека затвор и да тражи азил од Амбасаде Аустрије у Токију. После су се понудили Чеси да помогну, да би на крају било договорено да је "из хуманих разлога" прихвати Пољска. У исто време је њен супруг Арсениј Зданевич напустио Белорусију и повео са собом њихово дете.

Намеће се питање: "Какве везе са тиме има председник Александар Лукашенко? "Неспорно је да он воли да све држи под контролом, па је пре неколико дана коментарисао слаб резултат представника Белорусије који у то време нису били освојили ниједну медаљу у Токију.

Говорећи на састанку са највишим белоруским руководиоцима Лукашенко је казао да њихови спортисти не освајују довољан број медаља, јер нису гладни за разлику од оних из сиромашних или разрушених земаља који побеђују, јер знају да ако освоје медаљу на Олимпијади имаће све, а ако не, тражиће комад хлеба. Тада је Лукашенко критиковао и жене фудбалера које због високих зарада мужева ништа не раде, већ проводе време у ћаскању преко телефона.

Добро упућени тврде да је Лукашенко сличне неодмерене изјаве давао и раније, али су оне сада због политичке ситуације у Белорусији добиле сасвим другу димензију. На друштвеним мрежама су почели да објављују коментаре у којима кажу да ко не освоји медаљу, мора одмах да тражи политички азил.

ПОКРЕНУТА ЗВАНИЧНА ИСТРАГА

МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет покренуо је званичну истрагу о наводима да је Белорусија покушала да присили спортисткињу да се са Олимпијских игара у Токију врати у земљу. Спринтерка Тимановска у уторак је одлетела за Варшаву пошто су званичници њеног тима покушали да је натерају да одлети кући, пошто је критиковала одлуке националних тренера на Олимпијским играма у Токију. Она је нагласила да би веома волела да настави своју спортску каријеру јер има само 24 године и планове за још две Олимпијаде, али да у овом тренутку једино брине за своју безбедност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)