МИНСК УНАПРЕД ОПТУЖЕН: Истрага загонетне смрти белоруског опозиционара Виталија Шишова у парку у Украјини

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

03. 08. 2021. у 19:06

РУКОВОДИЛАЦ "Белоруског дома у Украјини" Виталиј Шишов који се бавио помагањем белоруским емигрантима пронађен је обешен у кијевском парку недалеко од зграде у којој је живео.

МИНСК УНАПРЕД ОПТУЖЕН: Истрага загонетне смрти белоруског опозиционара Виталија Шишова у парку у Украјини

Виталиј Шишов

Полиција је узела његов телефон и личне ствари. Истражитељи тек треба да одговоре ради ли се о самоубиству или је неко обесио Шишова. Украјинска полиција не искључује да је Шишов убијен.

Полиција је узела снимке камера које су биле на месту догађаја.

Шишов је у понедељак отишао из куће да трчи у парку и није се вратио. Због тога је његов деда алармирао полицију која је са псима покушавала да пронађе Шишова. Тек у уторак је пронађено његово тело. Са мобилног телефона Шишова је било више телефонских позива који су одмах прекидани.

Људи блиски Шишову кажу да је он говорио да је приметио да га прате. Наводно су са њим на улици покушавали да разговарају непознати људи. О томе је већ била обавештена полиција. У организацији којом је Шишов руководио тврде да је његово убиство испланирана акција белоруских служби. Шишов је прешао да живи у Кијев у јесен 2020. године. Бивши белоруски официри полиције који имају своју организацију BYPOL тврде да белоруски КГБ спроводи широку операцију киднаповања и ликвидација најистакнутијих чланова опозиције који се налазе у иностранству.

Интересантно је да је Александар Лукашенко испричао како су на дан избора 9. августа 2020. године неки хтели да запале зграду у којој су се окупили опозиционари. Тада је наредио тадашњем шефу КГБ Белорусије да пошаље специјалце јединице "Алфа" да не допусте да се запали здање, јер како је рекао Лукашенко, одмах би за то оптужили власти.

О планираном пожару Лукашенко је сазнао од војске која је имала задатак да чува председничку кандидаткињу Светлану Тихановску. Лукашенко и сада тврди да за све провокације које Запад планира и режира унапред оптужује њега.

У понедељак је у Белорусији осуђен новинар Сергеј Гордијевич за клевету на 1,6 годину затвора. Он је оптужен јер је вређао председника Лукашенка и два милиционера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)