"СЕВЕРНИ ТОК 2" ЧЕКА СУДБИНА ДИНОСАУРУСА: Предвиђања из Немачке - апокалиптична

Новости онлајн

02. 08. 2021. у 20:43

ПРЕДВИЂАЊА немачке Федералне агенције за животну средину Дирк Меснер предвидео је „Северном току 2“ судбину „диносауруса“ енергетике због преласка Немачке на обновљиве изворе енергије.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ЧЕКА СУДБИНА ДИНОСАУРУСА: Предвиђања из Немачке - апокалиптична

Фото АП

У интервјуу за медијску групу Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) Меснер је подсетио да би званични Берлин до 2030. године требало да смањи емисију загађујућих материја за 65 одсто у поређењем са нивоом из 1990. године.

- Морамо убрзано да реализујемо амбициозне циљеве у свим секторима у којима долази до емисије. То се, пре свега, односи на енергетски систем, транспортни систем, наше градове, индустрију, пољопривреду, потрошњу. Ако не успемо у томе, неће бити смањења за 65 одсто. Било би важно да као сигнал радикално убрзано изградњу инфраструктуре обновљиве енергије - објаснио је Меснер.

С тим у вези, рекао је да би темпо пуштања у рад нових ветроелектрана требало утростручити, а уређаје на соларни погон удвостручити. Предложио је да се смањи укупан број аутомобила, а грађевине модернизују ради веће енергетске ефикасности.

Он је потврдно одговорио на питање да ли „Северни ток 2“ изгледа као да „није из овог времена“.

- Да, 'Северни ток 2' могао би брзо да постане диносаурус међу енергетским пројектима, јер желимо да постигнемо нулту емисију до 2045. године - рекао је Меснер, не улазећи у детаље.

Раније су Берлин и Вашингтон издали заједничко саопштење о „Северном току 2“ у којем се наводи да је за изградњу гасовода потребно обезбедити наставак снабдевања горивом из Русије преко Украјине после 2024. године. Немачка се такође обавезала да ће тражити од Брисела санкције против Москве уколико Русија буде користила извоз енергената као инструмент утицаја.

Москва је више пута позивала да се престане са политизацијом ситуације, подсећајући да је гасовод користан не само за Русију, већ и за Европску унију и наглашавајући да никада није користила енергетске ресурсе као инструмент притиска.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)