"РАТ" ИЗМЕЂУ АУСТРАЛИЈЕ И КИНЕ СЕ НАСТАВЉА: Покушали да блокирају употребу "Синофарм" вакцина у Папуа Новој Гвинеји

Novosti online

02. 08. 2021. у 20:55

СЕРИЈА сукоба на економском и дипломатском нивоу између Кине и Аустралије проширио се на вакцинацију у пацифичком региону.

РАТ ИЗМЕЂУ АУСТРАЛИЈЕ И КИНЕ СЕ НАСТАВЉА: Покушали да блокирају употребу  Синофарм вакцина у Папуа Новој Гвинеји

Фото: З. Јовановић

Сукоб се наставио након што је Кина оптужила Аустралију да покушава да блокира употребу "Синофармове" вакцине у Папуа Новој Гвинеји.

Аустралија и Кина су недавно понудили Папуа Новој Гвинеји помоћ у борби против пандемије, али је Кина оптужила Аустралију за саботажу и покушај блокаде коришћења вакцине кинеске компаније "Синофарм", пренео је Ен-Би-Си.

У питању је оптужба која указује на повећане тензије у пацифичком региону, где се Кина и Аустралија надмећу за утицај.

- То је константа у обрасцу који се појавио последњих година. Приказивање Аустралије као некога ко није на страни Пацифика је део стратегије Кине - навео је Грејем Смит са Аустралијског националног универзитета.

Кина је у последњих 20 година постала трећи највећи донатор у региону Пацифика, док пре тога готово да није имала никакво присуство.

Са готово девет милиона становника, Папуа Нова Гвинеја је једна од културно најразноликијих земаља на свету, а попут многих земаља у развоју, окренула се међународној заједници за помоћ у вакцинацији против коронавируса, а потреба за већим бројем вакцина се јавила након великог броја заражених у марту.

Кина је у јулу оптужила Аустралију за "саботажу вакцинама", а кинеско министарство спољних послова је навело да је Аустралија "искористила проблеме са вакцинацијом како би ступила у политичку манипулацију".

Након тога је Аустралија одбацила оптужбе, а аустралијски министар за међународни развој и Пацифик Зед Сесеља је рекао за Ен-Би-Си да је јавно здравље глобални интерес.

- Одлуке о одобравању вакцине и њиховом коришћењу су суверене ствари за земље у којима ће се користити - додао је аустралијски министар.

Аустралија је послала 28.000 доза "Астра-Зенекине" вакцине у Папуа Нову Гвинеју, док је путем "Ковакс" програма добијено још 278.000 доза. Поред тога, пацифичка држава је добила неколико милиона долара за борбу против пандемије.

Кина је Папуа Новој Гвинеји обезбедила 200.000 доза "Синофармове" вакцине, али је испорука одложена до јуна, пошто се чекало одобрење СЗО за употребу вакцине.

Како преноси локални медији, само је 4.000 доза "Синофармове" вакцине употребљено у Папуа Новој Гвинеји, од чега је већина дата грађанима Кине.

Регион Пацифика није једини извор тензија између Кине и Аустралија, а односи две земље су се погоршали последњих година. Низ догађаја довео је до нарушавања доноса, укључујући и то што су аустралијске безбедносне службе међу првима уочиле "Хуавеј" као претњу по безбедност, али и захтев владе Аустралије за независну истрагу настанка ковида 19.

Аналитичари наводе да је Аустралија испред свих, када је у питању критиковање Кине, због чега су кинеске власти издвојиле Аустралију као земљу коју би требало казнити због понашања.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)