ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ НА СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ? Израел размишља о овом кораку, објаснили и зашто

Novosti online

02. 08. 2021. у 12:23

ЗБОГ брзог раста нових случајева ковид 19 заразе у Израелу размишљају не само о још једној, трећој дози, него и о могућности вакцинисања сваких шест месеци.

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ НА СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ? Израел размишља о овом кораку, објаснили и зашто

Фото АП

Одлучили су да испоруче трећу дозу вакцине јер се показало да заразнији делта сој, који је постао доминантан, лакше продире у имунолошку заштиту не само код невакцинисаних, већ и код вакцинисаних.

Сада се очигледно плаше могућности да вакцине не пружају дугорочну већ само краткотрајну заштиту, а постоји могућност увођења полугодишњег ритма вакцинације. Из медијских извештаја још увек није јасно да ли ће свака нова вакцина, ако се ради о мРНА технологији, бити прилагођена могућим сојевима.

Израел је главна светска лабораторија за истраживање ефикасности вакцина јер предњачиле у брзини и обиму вакцинације, а користиле су само вакцину Фајзер.

Главни директор израелског Министарства здравља, професор Нахман Еш, забринут је због све већег броја заражених, као и раста удела позитивних на тестирањима, без обзира на то што немају значајни раст болесника на респираторима нити смртних случајева.

- Можда ће трећа доза трајати дуже. Заиста се надам да нећемо морати да се вакцинишемо сваких шест месеци, и да ћемо се вакцинисати једном годишње, као код грипа - изјавио је професор Еш.

Неспорно је да у земљама с високим уделом вакцинисаних, као што су Израел, Исланд и Ирска сада случајеви расту брзо, али практично нема раста смртних случајева.

Оно што је занимљиво напоменути јесте да у групи европских туристичких земаља и Британије, која је забележила нагли скок случајева делта варијантом, сада сведочимо успоравању инфекције и смањењу броја заражених упркос повећању броја друштвених контаката.

Иако је из низа земаља видљиво како вакцинација зауставља драматични раст хоспитализација и смрти, све више здравствених власти сугерише трећу дозу, као и могућност редовног вакцинисања.

С обзиром да су фармацеутске компаније јако подигле цену мРНА цепива, питање учесталости вакцинисања постаје финансијски врло озбиљно.


(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)