У АМЕРИЦИ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДЕБАТА О КРИВИЦИ ЗА КОРОНАВИРУС: Републиканци тврде да је Кина одговорна за пандемију

Танјуг

02. 08. 2021. у 11:08

ВЕЛИКИ број доказа показује да је вирус који је изазвао пандемију КОВИД-19 "процурео" из кинеске истраживачке установе, тврди се у данас објављеном извештају републиканаца у Представничком дому америчког Конгреса.

У АМЕРИЦИ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДЕБАТА О КРИВИЦИ ЗА КОРОНАВИРУС: Републиканци тврде да је Кина одговорна за пандемију

Фото: ЕПА

У извештају републиканаца се наводе "бројни докази" о томе да су научници Института за вирусологију у Вухана (ВИВ) - уз помоћ америчких стручњака и кинеских и америчких владиних фондова, радили на модификовању корона вируса како би заразили људе, уз тврдњу да се таква манипулација може прикрити.

Међутим, америчке обавјештајне службе нису дошле до оваквог закључка, наводи Ројтерс.

Мајк Мекол, највише рангирани републиканац у Комитету за спољне послове Представничког дома, обелоданио је извјештај и затражио покретање двостраначке истраге о пореклу пандемије корона вируса, од које је до сада преминуло око 4,4 милиона људи широм света.

Кина негира да је генетски модификовани корона вирус доспео у циркулацију из објекта у Вухану, где су први случајеви ковида-19 откривени крајем 2019. године.

Та теорија је најзаступљенија у неким стручним круговима, али није доказана, а и званични Пекинг негира наводе о заташкавању.

Друга група експерата сматра да је пандемију изазвао животињски вирус који се вероватно пренео на људе на пијаци морских плодова, који се налази недалеко од института у Вухану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)