УКРАЈИНСКИ СТРОЈ ВЕЋИ: У Кијеву су схватили да Запад неће за њих да ратује, армија ће убудуће имати чак 261.000 војника и официра

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

01. 08. 2021. у 23:17

Руководство Украјине је напокон схватило да НАТО не намерава да је прими у блиској будућности, као и у ЕУ, па је одлучило да повећа армију за 11.000 људи, а такође ће формирати територијалну одбрану.

УКРАЈИНСКИ СТРОЈ ВЕЋИ: У Кијеву су схватили да Запад неће за њих да ратује, армија ће убудуће имати чак 261.000 војника и официра

Украјина "појачава" трупу / Фото АП

Пред одлазак на одмор посланици Врховне раде (парламента) изгласали су да армија убудуће има 261.000 војника и официра. Територијална одбрана Украјине ће бити део комплексне одбране државе у коју ће бити укључен максималан број грађана како би се сачувао територијални суверенитет земље.

Националним отпором потенцијалном агресору руководиће председник државе као врховни командант оружаних снага, а непосредним командовањем Територијалне одбране бавиће се командант оружаних снага Украјине.

Законом о територијалној одбрани Украјине предвиђено је да се могу оснивати добровољачке формације којима ће бити дозвољено да користе своје ловачко оружје.

У рејонима где се воде борбе биће армијске јединице, али у случају потребе ангажоваће се и територијална одбрана. Украјина има 234.000 резервиста. У ратовању у Донбасу учествовало је 407.000 људи.

Украјина је 1991. имала четврту по величини армију на свету у којој је било 980.000 војника и официра. Имала је 2.800 војних авиона, више од 18.000 артиљерских система, више од 6.500 тенкова и више од седам хиљада оклопних возила. По војној моћи јачи од Украјине су биле само САД, Русија и Кина.Деведесетих година велики део оружја и технике Украјина је продала у иностранству, а један број је уништен.

Крајем 2014. оружане снаге Украјине бројале су 232.000 војника и официра. Од технике су имали 723 тенка, затим 2.164 оклопна возила, 190 војних авиона, 80 хеликоптера, 523 артиљеријска система и 22 брода. Од 1991. није купљена нити једна нова летелица.

Сада руководство у Кијеву потписује са странцима уговоре о набавци новог наоружања и бродова. Британци пројектују ракетне бродове за Украјину дужине 50 до 65 метара. Лани је Америка продала Украјини 16 патролних чамаца у вредности од 600 милиона долара. Американци су такође испоручили 35 противтенковских система "Џевелин" и за њих 210 ракета. Украјина је са Турском потписала уговор о градњи две корвете за украјинску флоту.

НАТО НИЈЕ НИКАКВА ГАРАНЦИЈА

У интервјуу украјинским медијима Александар Мотиљ, професор америчког универзитета у Њу Џерсију изјавио је да чланство у НАТО није никаква гаранција да ће тај војни савез помоћи Украјини ако дође до рата са Русијом. Професор Мотиљ објашњава да је већина европских земаља расположена за сарадњу са Русијом. Осим тога, професор Александар Мотиљ оцењује да армије европских земаља није способна за озбиљну војну интервенцију.

КАНДИДАТ ЛАШЕТ ПРЕТИ МОСКВИ

КАНДИДАТ демохришћана за немачког канцелара Армин Лашет, запретио је Русији санкцијама ако се гасовод "Северни ток 2" употреби против Украјине. Према његовим речима, на тај начин ће Немачка спречити коришћење "Северног тока 2" као "геополитичког оружја". Лашет тврди да споразум о гасоводу између САД и Немачке пружа инструменте помоћу којих оне "могу заједно да позову Русију на одговорност због деструктивних активности". Он је додао да суверенитет и безбедност Украјине морају бити приоритет спољне политике Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)