АМЕРИКА ОПЕТ О РУСКИМ ХАКЕРИМА: "Напали су налоге најистакнутијих федералних тужилаштва"

Танјуг

01. 08. 2021. у 16:55

РУСКИ хакери који стоје иза масовне кампање сајбер шпијунаже СоларВиндс провалили су прошле године на налоге електронске поште неких од најистакнутијих федералних тужилаштава широм земље, саопштио је Секретаријат за правду САД.

АМЕРИКА ОПЕТ О РУСКИМ ХАКЕРИМА: Напали су налоге најистакнутијих федералних тужилаштва

Фото Depositphotos

Секретаријат је навео да је проваљено 80 одсто Мајкрософтових мејл налога које користе запослени у четири америчка тужилаштва у Њујорку.

Све у свему, наводе у Секретаријату за правосуђе, у 27 америчких тужилаштава најмање једна адреса електронске поште једног запосленог је компромитована током кампање хаковања, пренео је Глас Америке.

Секретаријат за правосуђе је у саопштењу од петка рекао да верује да су налози компромитовани од 7. маја до 27. децембра 2020.

Такав временски оквир је значајан због кампање СоларВиндс, која се инфилтрирала у десетине компанија у приватном сектору и истраживачких центара, као и у најмање девет америчких владиних агенција, што је први пут откривено и објављено средином децембра.

Бајденова администрација је у априлу најавила санкције, укључујући протеривање руских дипломата, као одговор на СоларВиндсово хаковање и руско мешање у америчке председничке изборе 2020.

Русија негира учешће у сајбер шпијунажи.

Листа канцеларија које су погођене хаковањем укључује неколико великих и угледних канцеларија у Лос Анђелесу, Мајамију, Вашингтону и источном округу Вирџиније.

Јужни и источни округ Њујорка, где је погођен велики број особља, воде неке од најзначајнијих кривичних поступака у земљи.

Секретаријат је саопштио да су све жртве обавештене и да ради на умањивању оперативних, безбедносних и ризика по приватност изазваних хаковањем.

Секретаријат за правосуђе у јануару је саопштио да нема назнака да је хаковањем погођен било који поверљиви систем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)