И МОНТЕКАТИНИ ТЕРМЕ ПОД ЗАШТИТОМ: Италија има рекордних 58 културних добара на листи УНЕСКО

Б.Б.

01. 08. 2021. у 20:45

НА листу заштићене светске културне баштине, УНЕСКО је уврстио Ђотове фреске у Падови, бању Монтектини Терме и средњевековне тремове у Болоњи. Број италијанских локалитета на овој листи се повећао на рекордних 58, што је два културна добра више од Кине и осам од Немачке.

И МОНТЕКАТИНИ ТЕРМЕ ПОД ЗАШТИТОМ: Италија има рекордних 58 културних добара на листи УНЕСКО

Фото Ageop Ricerca

Болоњски тремови "Passamano per San Luca" су најдужа наткривена пешачка стаза, чија градња је почела још у 12. веку. Протежу се на око 40 километра у историјском центру главног града регије Емилија Ромања. Направљени су од дрвета, камена или бетона.

Служе као заштита од сунца или кише, па се каже да у Болоњи нико никад не носи кишобран. Ипак, најечешће су место где се људи могу дружити и трговати. Дуги су 3,8 километара, имају 664 стуба и води од града до базилике Madonna di San Luca.

Најпознатија дела италијанског сликара готике, архитекте и скулптора Ђота ди Бондоне су фреске, које је насликао у периоду од 1303 до 1305. године у капели Скровења у Падови.

Град у близини Тоскане - Монтекатини треме, налази се у групи од 11 бањских градови који нуде изузетно сведочанство урбане архитектуре и културног покрета без преседана.

Од раније, Италија на попису културне баштине има цела историјска средишта неких градова, попут Рима, Напуља и Фиренце, археолошка налазишта као што је Помпеја, или живописну обалу Амалфи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)