ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА ЗАОШТРИЛА ОДНОСЕ: Белорусију због миграната ограђују бодљикавом жицом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

31. 07. 2021. у 22:35

ИЗ, очигледно немоћне Литваније, последњих недеља све гласније се чују апели за тражење помоћи да се заустави долазак миграната са Блиског истока, из Азије и Африке. У Вилњусу стално понављају да је њихова граница са Белорусијом заправо источна граница ЕУ. Појачане контроле на граници са Белорусијом и постављање бодљикаве жице засад нису дали резултате јер статистика говори да се рапидно повећава број миграната. Они стижу на аеродром у Минску из Инстанбула и Багдада, а затим се таксијима за 300 долара превозе до границе.

ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА ЗАОШТРИЛА ОДНОСЕ: Белорусију због миграната ограђују бодљикавом жицом

Архива

За ту "мигрантску кризу" власти Литваније оптужују председника Белорусије Александра Лукашенка који је одлучио да више не брани Европу од миграната и не враћа их у земље одакле су допутовали на аеродром у Минску. Лукашенко не скрива да не жели да троши новац и снагу да би заштитио Литванију и земље које раде против њега и дају уточиште белоруској опозицији која жели да смени садашњег председника.

Европска агенција за границе је 12. јула прогласила специјалну операцију и послала људе и технику у Литванију. Из ЕУ засад шаљу хуманитарну помоћ Литванији која је организовала импровизоване кампове за избеглице. Естонија је у међувремену, послалала бодљикаву жицу у Литванију јер је она нема довољно да би оградила границу са Белорусијом. Чешка је послала Литванији помоћ у вредности од 125.000 евра. Послати су шатори, кревети на расклапање, јоргани, вреће за спавање...

У међувремену је било више бунтова у избегличким логорима јер чувари тим младим људима са Блиског истока и Азије не дозвољавају да излазе у градове. Почетком године било је задржано само двадесетак миграната, да би почетком јула њихов број достигао и премашио 2.000. Укупно је ове године задржано у Литванији 2.370 миграната. Већина њих су Ирачани, Камерунци и Конгоанци. И док медијски ратују Литванија и Белорусија, мигранти се буне у избегличким логорима. Тако су 26. јула у бившој школи у месту Веребеј најбројнији Ирачани забранили другима да узимају храну. Чим се појавила ТВ екипа почели су да вичу на енглеском "слобода, слобода". Тражили су да дође лекар који би их све прегледао. Нови захтев је да могу слободно да излазе у град. И на крају, мигранти не желе да се вакцинишу против короне.

- ЕУ неће оставити Литванију да се сама бори против тог проблема. Литванија може да тражи од ЕУ да се један број миграната расподели по европским земљама. Ако број миграната пређе 10.000, Литванија може да се обрати за солидарност како би се један број тих људи расподелио као што су то учинили Кипар, Грчка, Италија и Малта - каже Јанез Ленарчич, еврокомесар у чијој су надлежности и проблеми миграната.

Белорусија је после погоршања односа са Литванијом одустала од тога да примењује договор са ЕУ о повратку миграната који су прешли или покушали да пређу границу са Литванијом. Власти у Вилњусу повећани број миграната доживљавају једним обликом "хибридног рата" који против њих води Лукашенко.

Архива

- Ми можемо да помогнемо Литванији да се заустави долазак миграната, али то неће бити бесплатно. Контрола границе је скупа, па ако желите да вам помогнемо не набацујте нам конопац на врат - казао је отворено Лукашенко, додајући да су западне земље увеле санкције Белорусији, а од ње траже да их заштити од миграната.

На оптужбе из Вилњуса и суседних земаља у Минску одговарају са дозом хумора: "Вероватно су то сезонски туристи који желе да се одморе у Европи."

САНКЦИЈЕ

ЕУ је у јуну увела санкције на око 20 одсто продаје белоруског калијума, а такође и на увоз нафтних деривата из Белорусије. Осим тога, европске банке су престале да дају кредите Белорусији.

"ЛАБАВА" ГРАНИЦА

ЛИТВАНИЈА има са Белорусијом границу дугу 678 километара. А само око 30 одсто те међе је под већом или мањом контролом и то је углавном у близини насеља. Осталих 70 процената се може лако проћи јер је слабо заштићена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)