ВАТРА ГУТА И СЕВЕР ЕВРОПЕ: Финци овакве пожаре нису видели пола века, више од триста хектара претворено у пепео

Танјуг

31. 07. 2021. у 00:40

ШУМСКИ пожар какав није виђен у последњих 50 година похарао је у пет дана више од триста хектара у долини на северозападу Финске након почетка изузетно врућег лета у тој нордијској земљи.

ВАТРА ГУТА И СЕВЕР ЕВРОПЕ: Финци овакве пожаре нису видели пола века, више од триста хектара претворено у пепео

Фото Танјуг/АП

Пожар који је букнуо у понедељак око 25 километара јужно од луке Калајоки у Ботничком заливу ослабио је данас након кише која је пала на том подручју, али још није у целости под конторлом, навеле су власти.

- Још гори, али ватра се више не шири изван овог сектора површине 300 хектара, дужине осам километара. Требаће нам најмање недељу дана, па и две и до три недеље како бисмо га потпуно угасили - рекао је ватрогасни бригадир Јармо Хапанен.

У гашењу је мобилизовано око 250 људи, међу којима војници, четири хеликоптера, али није била потребна евакуација на том слабо насељеном подручју, 500 километара северно од Хелсинкија.

Премда је мањи у односу на летошње пожаре у Сибиру и у Канади, ово је највећи пожар у Финској од 1971. рекли су стручњаци.

Узрок пожара није познат, но шуме су суве, јер су јун и јул били неуобичајено топли у Финској, где је у неким крајевима температура била виша од 30 степени Целзијуса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)