ФАУЧИ ОЧЕКУЈЕ: У агусту потпуна одобрења за вакцине - то ће мотивисати невакцинисане

Танјуг

30. 07. 2021. у 21:35

ДИРЕКТОР Националног института за алергије и заразне болести и главни медицински саветник Беле куће др Ентони Фаучи изјавио је данас да се нада да би регулаторна тела већ следећег месеца могла да издају потпуно одобрење за употребу вакцина против ковид-19, што би, како је рекао, могло да подстакне невакцинисане Американце да се вакцинишу.

ФАУЧИ ОЧЕКУЈЕ: У агусту потпуна одобрења за вакцине - то ће мотивисати невакцинисане

Ентони Фаучи Фото АП

Вакцине Фајзер-Бионтека и Модерна са две дозе и Џонсон и Џонсона са једном дозом тренутно су одобрене за хитну употребу од стране америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

Званично одобрење ФДА дало би лекарима могућност да препишу трећу дозу вакцине људима са ослабљеним имунолошким системом, рекао је Фаучи у интервјуу Ројтерсу.

Он је истакао да би потпуно одобрење ФДА могло навести више Американаца да приме вакцину против ковид-19, јер би то могло да смањи њихове страхове у погледу безбедности вакцине и олакша локалним званичницима спровођење вакцинације.

- С обзиром на то кроз шта смо до сада прошли и колико је месеци прошло од (овлашћења за хитну употребу), надам се да ћемо у врло разумном року у будућности доћи (до потпуног одобрења). Надам се да ћемо средином августа то постићи - рекао је он.

Више од 163 милиона људи у САД или скоро половина становништва у потпуности је вакцинисана против вируса, наводе Центри за контролу и превенцију болести.

Међутим, стопа вакцинације је и даље веома ниска у неким деловима земље, делимицно и због тога што велики број људи оклева да прими вакцину, показују подаци ЦДЦ.

- Ако се вакцинише 100 милиона људи у овој земљи који могу да се имунизују, а још се нису вакцинисали, то је одговор на проблем - рекао је Фаучи.

- Ако не вакцинишемо те људе, доћи ће до повећања броја случајева - истакао је он.

Вакцина Фајзер-Бионтека је тренутно једина вакцина одобрена у земљи за вакцинисање адолесцената старих од 12 до 18 година.

Фаучи је рекао да очекује да виде податке о томе колико добро вакцине функционишу код деце од 11 година и млађе на јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)